Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Nu kan även bebisar få kompensation för försenade flyg

Länge har flygbolag hävdat att barn under två år inte har rätt till kompensation vid förseningar. Men nu har en ny dom i Danmark gjort att det kan bli skillnad på det.

Text: Johanna Jackson • 2017-05-30 Uppdaterad 2021-06-23

I slutet av maj fick en barnfamilj rätt i domstol mot Thomas Cook som måste betala familjen 600 euro i kompensation för barnets resa.

Barnet skulle resa med sin mor och äldre syster från Danmark till Thailand och var under två år vid tillfället. Sedan tidigare hade redan modern och den äldre systern fått kompensation för förseningen, men efter domen blir även spädbarnet alltså kompenserat.

I rättsprocessen hade familjen tagit hjälp av flygrättsföretaget Airhelp. Enligt Airhelp är den nya domen prejudicerande, vilket innebär att familjer i fortsättningen kan kräva kompensation även för spädbarn. Flygbolagen brukar annars hävda att barn under två inte har rätt till kompensation eftersom de inte har egna säten.

– Den här domen kommer att ge spädbarn under två år samma rättigheter som andra människor när de drabbas av flygavbrott som omfattas av EU-lagstiftningen. Domslutet är inte bara bindande för Danmark, det kommer även att påverka domstolar runtom i Europa att ta snarlika beslut, säger Airhelps chefsjurist Christian Nielsen i ett pressmeddelande.

– Det här är en jättevinst för barnfamiljer, säger Andreas Hermansson, Sverigechef för Airhelp.

Video: Med den här jackan kan du säga ”adjö” till extra bagageavgifter för alltid

Världens största Legobutik har öppnat i London


Text: Johanna Jackson • 2017-05-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen