Annons
Annons

Sugen på att resa mer fritt? Nu slopas avrådan för icke nödvändiga resor. Foto: GettyImages

Nyhet

Nu slopas avrådan för icke nödvändiga resor

UD har beslutat att lyfta avrådan från icke nödvändiga resor eftersom pandemisituationen förbättrats globalt och många länder lyft sina restriktioner.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-24 Uppdaterad 2021-09-24

Utrikesdepartementet beslutar att från och med den 1 oktober 2021 häva den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som infördes med anledning av covid-19-pandemin. Dock har UD ett antal länder där avrådan finns kvar, men av andra anledningar än Covid-19. Det var den 14 mars 2020 som UD beslutade om avrådan som nu alltså tas bort.

– Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu. Det är dock viktigt att komma ihåg att pandemin långt ifrån är över vilket fortfarande påverkar resandet, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande.

Fortsatta förbud och krav

Så är det fritt fram att resa nu? Inte helt! Även om det inte längre finns en bred avrådan bland världens länder med anledning av pandemin, finns i många länder fortfarande restriktioner som kan påverka en resa såsom krav på munskydd, uppvisande av negativa PCR-tester eller vaccinationsintyg. I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer. 

– Resenärer har fortsatt ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns, säger utrikesminister Ann Linde.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-09-24
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen