Annons
Annons
Bortglömda platser

Häng med till fantastiska platser som glömts bort. Där mossan växter och tiden tickar på! Foto: Sara Starkström

Nyhet

Ny bok om bortglömda platser – “En resa bland gömda och förfallna byggnader”

Urban exploring är en subkultur där personer utforskar förfallna platser och dokumenterar dem via fotografering. Sara Starkström är en urbexare aktuell med boken "Bortglömda platser: En fotografisk resa bland gömda och förfallna byggnader".

Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-06 Uppdaterad 2022-09-06

Hej Sara!

Berätta lite mer om dig själv? Vem är du?

Jag heter Sara Starkström, är 42 år och arbetar som förlagsredaktör. Mina största intressen är skrivande och fotografering. Jag gillar att fota sådant andra kanske tycker är fult, att visa det vackra med något skamfilat och förfallet.

Vad är det med bortglömda platser som fascinerar dig?

Historien bakom dessa platser är det mest intressanta. Att gå omkring på en bortglömd plats och leta ledtrådar till vad som hänt där, är jättespännande. Det är en hemlig värld dit inte många kommer och med mina foton vill jag visa delar av vår omgivning som de flesta inte vet existerar.

Vilken plats har gjort störst intryck på dig? Och varför?

Att besöka ett gammalt sanatorium har fått ny innebörd efter pandemin, jag har nu en något större förståelse för hur det var innan vi hade antibiotika, men det är fortfarande svårt att ta in hur människor levde år av sina liv på sanatorier för att kanske aldrig kunna lämna sjukhuset. 

En av de första platserna jag besökte var en övergiven nöjespark i Berlin. Det är ganska läskigt att se en plats där det funnits så mycket glädje, som sedan lämnats att förfalla.

I boken berättar du att det finns en hederskod om att inte nämna platserna du fotat. Varför?

Jag följer vår hederskod strikt. Ibland är platserna farliga att besöka och alla har inte respekt för något som ligger öde. Det är alltid bäst att leta reda på ägaren och fråga om lov.

Hur hittar du platserna?

Jag söker på satellitkartor, läser artiklar och kontaktar rivningsfirmor bland annat. Vi urbexare är riktiga detektiver då det gäller att finna platser, det räcker ofta med en bild och vi ser på omgivningarna och listar ut var fotot är taget.

I fotoboken av Sara Starkström finns en mängd platser som mer eller mindre fallit i glömska – mestadels i Sverige men också Europa. Är byggnaderna endast en skam för samhället eller kan det finnas värde även i det bortglömda och fallfärdiga? Följ med urbexaren som guidar dig bland övergivna sjukhus och bortglömda flygplan samtidigt som hon berättar hur man följer oskrivna lagar och hederskodex inom urban exploring.

Urban exploring är en världsvid subkultur skapad av personer som utforskar förfallna platser och dokumenterar dem med sin kamera. Kulturen har vuxit sig stor genom sociala medier där personer delar sina bilder anonymt. Inom urban exploring finns en särskild hederskod som innebär att man inte talar om var de olika platserna finns, detta för att de ej ska förstöras utan lämnas ifred. En urbexares hederskod är: Ta ingenting utom foton, lämna ingenting utom fotsteg.

Finns att köpa på Akademibokhandeln, Designtorget och välsorterare bokhandlare. Släppt 15 september!

Bortglömda platser

Bortglömt flygplan! Foto: Sara Starkström
Igenbommat bryggeri! Foto: Sara Starkström
Bortglömd bilkyrkogård. Foto: Sara Starkström
Ingen hemma! Foto: Sara Starkström

Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-06
NyhetBoktips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top