Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

Nya tekniken kan ändra reglerna för vätska i handbagage

Har du tröttnat på allt krångel med småflaskor och plastpåsar i säkerhetskontrollen? Snart kanske du slipper det.

Text: Elisabeth Andersson • 2018-07-30 Uppdaterad 2018-07-30

Om du ofta reser med handbagage är du säkert bekant med säkerhetsreglerna för vätskor, som bland annat endast tillåter att varje enskild behållare rymmer max 100 ml. Dessutom måste alla behållare med vätska läggas i en plastpåse som rymmer 1 liter. Plastpåsen får inte vara överfull utan måste gå att stänga. Dessa regler orsakar såväl förvirring som förseningar för resenärer. 

Nu testas ny teknologi med potential att ändra på det. Med hjälp av datortomografi, även kallad skiktröntgen, finns möjligheten att få fram tredimensionella bilder av innehållet i passagerares väskor och därmed kunna upptäcka eventuella sprängämnen utan att resenärerna behöver separera vätskor från sitt övriga handbagage.

Tekniken testas nu på en icke angiven terminal på Heathrow under en period på 6-12 månader. Om testet blir lyckat finns det en möjlighet att systemet tas i bruk på fler ställen, skriver Daily Mail.

De nuvarande reglerna kom till efter ett planerat terrorattentat mot ett flertal flyg upptäcktes 2006. En grupp män hade planerat att smuggla in flytande explosiva ämnen på Heathrow och spränga minst sju flygplan över Atlanten. Som tur var avslöjades deras planer i tid, och gav upphov till de skärpta reglerna för vätskor i handbagaget.


Text: Elisabeth Andersson • 2018-07-30
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen