Annons
Annons
Folk som skålar med ölglas

Vill du fira ölens framgång i Sverige, lära dig mer om drycken och provsmaka – då är Spritmuseums nya utställning för dig. Foto: GettyImages

Nyhet

Ny dryckesutställning om öl på Spritmuseum

När Spritmuseum öppnar portarna till den nya utställningen ÖL bjuds det på ölhistoria, trendspaning och dryckesprovningar.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-10 Uppdaterad 2022-11-10

Den 17 november är det dags och den här gången är det öl som tar plats på Spritmuseum. Utställningen bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med trendspaning. Vilken roll har ölet haft som socialt kitt bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?

Sverige som öl-land

Från ett femtiotal till drygt femhundra ölproducenter på bara tio år! Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare, men hur började vår resa och hur ser det ut i dag?

Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2015-2016 har utvecklingen varit i snabb och ständig rörelse. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n frodas i och för sig även idag, men samsas numera också med stilar som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA, som öppnat upp mot en större och bredare publik. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier fått ett uppsving.

– Öl kan vara så mycket! Söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr osv. Idag är det verkligen möjligt att säga att det finns en öl för alla!” säger Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson.

Spritmuseum hyllar ölen i ny utställning. Bild: Spritmuseum

Dryckesprovningar och visningar

I samband med öppningen av utställningen ÖL kommer Nadja Karlssons dryckesprovningar att utökas med flera ölprovningar. Utöver det lanserar Spritmuseum en ny smakbricka (eller en ny “Ölbricka”) med fyra olika ölstilar från svenska hantverksbryggerier, och “Visning + Öl”, en guidad visning av ölutställningen där besökarna får med sig ett glas öl i handen. Även Spritmuseums bar får ett rejält utökat och specialiserat utbud av svensk hantverksöl.

Under 2023 fortsätter aktiviteterna, bland annat utlovas en mindre ölmässa Meet the Brewer och Tap Takeovers i baren och på sommarens uteservering ölbryggan. Dessutom kommer restaurangen under nästa år att erbjuda matupplevelser med öl i fokus. Utställningen avslutas 30:e oktober 2023.

Besök Spritmuseum året runt. På sommaren öppnar deras uteservering. Foto: Anette Bruzan

Hitta hit

Djurgårdsstrand 9, 115 21 Stockholm

Öppettider

Tisdag 10 — 17
Onsdag 10 — 19
Torsdag – fredag 10 — 18
Lördag 10 — 17
Söndag 12 — 17

*Avvikande öppettider: Museet har stängt den 23, 24, 25, 26, 31 december samt 1, 2 januari.

Entréavgift

Ordinarie 130 kr

Pensionär och studerande 90 kr

Fri entré för ungdomar och barn under 14 år


Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-10
NyhetMat och dryckStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen