Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Oro för klimatet påverkar inte svenskarnas utlandsresande

Mer än hälften av de som reser utomlands regelbundet, eller 55 procent, tänker inte på klimatutsläpp när de reser. Det visar en undersökning från Sifo på uppdrag av resebyrån Ticket.

Text: Johanna Jackson • 2018-04-11 Uppdaterad 2021-06-23

35 procent av de tillfrågade svarade däremot att de visst tänker på klimatet i anslutning till sitt resande. Men av dessa är det endast 18 procent som väljer att semestra i Sverige eller i närliggande länder för att undvika flyget. 

Majoriteten av svenskarna struntar som sagt i flygets klimatpåverkan och flyger ändå. Många väljer dock att kompensera på hemmaplan. Enligt undersökningen svarade 32 procent att de är mer medvetna hemma, genom att sopsortera, välja kollektivtrafiken och minska sin köttkonsumtion. Resterande del, 23 procent, uppger att de inte tänker på klimatutsläpp alls. Denna grupp är större bland män (32 procent svarade att de inte tänker på miljön alls) än kvinnor (13 procent). 

– Svenskarna är ett miljömedvetet folk, men vi lever också i ett mörkt och avsides beläget land och det sitter långt inne att sluta åka på utlandsresor. De värden som man får från utlandsresor, som att ladda energi och uppleva världen med nära och kära, väger tyngre än klimatoron. Den försöker man göra något åt på andra sätt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor. 

Resebarometern 2018: Stor granskning av svenska folkets resvanor

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner


Text: Johanna Jackson • 2018-04-11
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen