Annons
Annons
Ostindiefararen

Häng med gratis i sex veckor som volontärbesättning på Ostindiefararen. Foto: Peder Jacobsson

Nyhet

Ostindiefararen söker besättning att följa med på resa – gratis!

Drömmer du om att segla, men inte med vilken båt som helst? Vad sägs om en gratis resa ombord Ostindiefararen? Nu söker den berömda skeppet volontärer för en resa i mars.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-02 Uppdaterad 2023-02-02

I mars kommer Ostindiefararen Götheborg att göra en resa från Barcelona till norra Frankrike, och när man i förra veckan sökte efter besättning som skulle kunna få följa med gratis var det rekordmånga som skickade in en ansökan. Allt som allt rör sig om 30 volontärer som behövs, och redan nu har ungefär 250 personer visat intresse. Åldersspannet rör sig från 18 till 75 år bland de sökande.

Det som erbjuds är att vara med på en sex veckor lång seglats med start i Barcelona som först och främst tar sikte på södra Frankrike och kuststaden Sète innan man seglar genom Gibraltarsundet och avslutar resan någonstans i norra Frankrike. Som volontär måste man kunna vara med hela resan och arbetspassen ser som så: man varavar fyra timmar jobb med att vara är ledig 8 timmar.

– När man seglar med oss kommer man delta i allt arbete ombord. Det innebär att man styr skeppet, städar, hjälper till i byssan (köket) likväl som att dra i tampar (rep) och framförallt hjälper till uppe i riggen. Våra segel är tunga och man behöver vara 10-15 pers uppe i masten för att beslå och avbeslå seglen. Man måste vara beredd på att bo och leva tätt inpå andra utan någon teckning på telefonen och dessutom sover de flesta i hängkoj. Vi bjuder på äventyr, naturupplevelser och fantastiska soluppgångar och solnedgångar, nya vänskaper och kanske också ett vist lugn av att komma in i rutinerna ombord, säger Kristoffer Bennis, expeditionsledare för Ostindiefararen Götheborg.

Resan börjar i Barcelona. Foto: Joel Engberg
Man kommer inte ligga på latsidan som volontär på Ostindiefararen. Foto: Robin Olsson

För att kunna ansöka och bli antagen behöver man ingen tidigare erfarenhet.

– Nej, vi ställer inga sådana krav. Men du måste vara över 18 år, kunna simma 200 m, prata och göra sig förstådd på engelska, samt vara i sådan fysiskt kondition att du tex klarar av att ta dig upp i skeppets rigg. Vi har förståelse för att det är ovant men vi år igenom allt sånt första dagen ombord, Kristoffer Bennis.

Vilka stopp skeppet gör på resan kommer snart att avslöjas. Vi stoppen kommer man hjälpa till att välkomna besökare, men det kommer också finnas chans att upptäcka destinationerna.

– Vid varje hamnastopp kommer de tre olika vaktlagen att i omgångar kunna gå ut och upptäcka staden. Är stoppet längre än tre dagar (oftast 3-4 dagar) brukar det lösa sig så att ett vaktlag för en hel dag ledigt på land, Kristoffer Bennis.

Läs mer på gotheborg.se.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen