Annons
Annons

Det har blivit allt populärare att vandra i de svenska fjällen. Men nu riskerar STF:s stugor att läggas ner. Foto: Getty Images

Nyhet

Överturism i fjällen – nu riskerar STF:s fjällstugor stänga!

Fler turister och en allt mer stressad rennäring. Nu riskerar Svenska Turistföreningen, STF, att stå utan avtal för sina fjällstugor i Jämtland och Härjedalen, rapporterar DN.

Text: Karin Wimark • 2023-05-05 Uppdaterad 2023-05-05

Under pandemin slog Jämtland besöksrekord och allt fler väljer att vandra i de svenska fjällen. Men nu har Länsstyrelsen i Jämtland sagt upp avtalet för STF:s fjällstugor i Jämtland och Härjedalen.

– Vi pratar här om alla våra stugor och stationer i Jämtland och Härjedalen utom Storulvån där vi äger marken själva. Det gör att det här blir väldigt stort, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare till Dagens Nyheter.

Svenska Turistföreningen, STF, är en ideell medlemsförening som funnits i över 130 år med uppgift att främja turism i Sverige och hjälpa svenskarna att upptäcka sitt eget land. Så mycket som 250 boenden och stugor finns utplacerade från norr till söder i hela Sverige.

Två vandrare i fjällen!
Det nuvarande avtalet löper ut sista december i år. STF hoppas dock på att se ett nytt avtal redan i sommar. Foto: Getty Images

Orsaken till hotet om nedstängning

Anledningen till beslutet är att situationen för rennäringen inte längre är hållbar. Det samlas helt enkelt för många på en liten yta, något som gett konsekvenser för renskötseln och skapat en ansträngd situation på fjället – inte minst i Handölsdalen.

– Vi vill inte att folk ska sluta vara på fjällen, men så som situationen är nu så är det inte hållbart. Vi behöver hitta en lösning. Fjällen är stort och alla behöver inte vara på samma plats, säger Arne Omma, ordförande i Handölsdalen till DN.

Nu ska man förhandla om avtalet, men når man ingen lösning innan årsskiftet så finns risker att STF står utan avtal.

Läs mer: 8 svenska fjällklassiker

Läs mer: 20 fjällhotell vi drömmer om

Följande stationer och stugor riskerar att påverkas:

● Sylarnas fjällstation

● Blåhammarens fjällstation

● Vålådalsstugorna

● Gåsenstugorna

● Helagsstugorna (numera Helags fjällstation)

● Stensdalsstugorna

● Anarisstugorna

● Lunndörrsstugorna

● Fältjägaren

● Skedbro och Rogenstugorna


Text: Karin Wimark • 2023-05-05
NyhetSverigeAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen