Annons
Annons
En person sitter på en terrass och jobbar

Flytta utomlands och jobba eller byta karriär till resebranschen – både trendar bland svenskar. Foto: GettyImages

Nyhet

Resebranschen lockar när svenskar överväger karriärbyte

Svenskarna blir alltmer flexibla kring arbetsplats och arbetsform. Varannan svensk kan tänka sig att flytta utomlands för jobbet skull, och allt fler lockas till att jobba med resor och äventyr.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-29 Uppdaterad 2022-03-29

I kölvattnet av pandemin har arbetsmarknaden förändrats drastiskt. Distansarbete, frilansjobb och arbetstagarens marknad har präglat den senaste tiden och enligt en ny Sifo-undersökning utförd på uppdrag av frilansbolaget Cool Company, om företagande och arbetslivet, ser trenden ut att fortsätta i samma riktning.

Stort intresse för att jobba utomlands

I undersökningen svarar 7 av 10 svenskar (67%) att de är intresserade av att frilansa vid sidan av sitt vanliga jobb om de fick ett sådant erbjudande. Majoriteten av de som deltagit på undersökningen tycker inte att det spelar någon större roll var i världen ens arbetsgivare eller uppdragsgivare befinner sig, de uppger att de kan tänka sig att jobba digitalt hemifrån för ett företag som ligger i ett helt annat land.

Men många är också villiga att flytta utomlands för jobbet. Så många som varannan av de som var med i undersökningen (49%) kan tänka sig att flytta utomlands för jobbet. Unga kvinnor i åldersgruppen 18–29 år är den gruppen där flest kan tänka sig att flytta på grund av jobb, hela 61 procent är öppna för en flytt för jobbet.

Resebranschen lockar vid byte av jobb

Nära varannan (45%) uppger i undersökningen att man är sugen på att byta bransch. Bland unga män är nyfikenheten att testa en ny bransch som störst, hela 54 procent av män i åldrarna 18–29 uppger att de vill eller kanske vill byta bransch. I snitt anser dessutom störst andel av svenskarna att man bör stanna mellan 2–5 år på en och samma arbetsplats innan man tar nästa kliv i karriären och testar ett nytt jobb.

På topplistan över branscher svenskarna vill byta till hamnar fiske/jordbruk/skogsbruk överst, tätt följt av resor/äventyr och på en tredjeplats hamnar hållbarhet. I jämförelse med 2021 då branscher som IT/tech och entreprenör som toppade listan.

När det är dags att byta jobb eller bransch är roliga och stimulerande arbetsuppgifter allra viktigast för svenskarna. På en andra plats på topplistan över vad svenskarna upplever är viktigaste när man söker nytt jobb eller uppdrag kommer bra lön, och trevliga kollegor hamnar på tredje plats på topplistan. Tittar man på enbart kvinnor kommer bra lön först på en tredje plats, efter roliga arbetsuppgifter och trevliga kollegor.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen