Annons
Annons
Hongkong toppade listan för världens mest besökta stad 2018: Foto: Getty Images

Hongkong toppade listan för världens mest besökta stad 2018: Foto: Getty Images

Nyhet

Resenärer varnas för fortsatta protester i Hong Kong

Under måndagen gick svenska konsulatet i Hongkong ut med en varning för fortsatta protester som kan komma att påverka resor till eller via Hongkong.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-02 Uppdaterad 2019-09-02

Under sommaren har de pro-demokratiska demonstrationerna i Hongkong fortsatt. Protesterna, som pågått sedan 31 mars 2019, har involverat hundratusentals Hongkongbor vilket i sin tur påverkat turismen. Centrala delar av staden och flygplatsen har berörts. Den 5 augusti ställdes 200 flygresor in på grund av demonstrationerna.

Efter helgen var det oklart om demonstrationerna skulle bli mindre eftersom skolan började, men SVT rapporterar att hundratals svartklädda demonstranter under måndagsmorgonen ska ha ställt sig i dörröppningar till lokaltågen och orsakat stora störningar i hela tågnätet. Tiotusentals ungdomar har skippat skolbänken för att istället demonstrera.

Världens mest besökta stad

Hongkong har flera gånger utsetts till världens mest besökta stad av företaget Euromonitors. Även förra året toppade staden listan. Turismen står för cirka 5 procent av stadens BNP.

En minskning i antalet resebokningar har rapporterats av Hong Kong Tourism Board, hotellkedjor samt större turistattraktioner som Disneyland Hongkong rapporterar BBC.

Resenärer varnas

BBC rapporterar att USA varnat amerikanska medborgare att vara försiktiga vid resor till landet, så har även Australien, Storbritannien, Irland, Singapore och Japan gjort.

Svenska myndigheter avråder inte folk från att resa till Hongkong, men konsulatet varnar dock för fortsatta demonstrationer:

Generalkonsulatet vill uppmärksamma svenska medborgare som befinner sig i eller planerar att besöka Hongkong om en generalstrejk som har aviserats 2–3 september som kan komma att påverka olika delar av staden.

Vi rekommenderar svenska medborgare att de iakttar stor försiktighet, undviker folksamlingar/demonstrationer och följer lokala nyheter. Resenärer bör vara medvetna om att flygtrafik samt allmänna transportmedel kan komma att påverkas.


Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen