Annons
Annons
Florida Keys känsliga miljö och djurliv kan få en chans att återhämta sig när Key West inför striktare regler mot kryssninsfartyg. Foto: GettyImages

Florida Keys känsliga miljö och djurliv kan få en chans att återhämta sig när Key West inför striktare regler mot kryssninsfartyg. Foto: GettyImages

Nyhet

Key West inför striktare förbud mot kryssningsfartyg

När pandemin satte stopp för kryssningsfartyg i Florida Keys, USA, fick naturen och människorna tid att återhämta sig och tänka efter. Nu införs tuffa regler som förbjuder majoriteten av de största kryssningsfartygen i ett försök att skydda miljön och infrastruktur.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-11-13 Uppdaterad 2021-08-13

Enligt Lonely Planet och andra amerikanska nyhetskällor har medborgare i Key West röstat i tre folkomröstningar som förbjuder de flesta kryssningsfartyg från att lägga till i stadens hamn. Den första folkomröstningen förbjuder kryssningsfartyg med mer än 1300 passagerare från att lägga till vid stadens hamn. Den andra omröstningen sätter ett tak för hur många dagliga kryssningsbesökare som får anlända till staden, en maxgränsen är satt till 1500 personer.

Den tredje omröstningen, som fick störst stöd på 81 procent, handlar om att de kryssningsrederier med de bästa miljö- och hälsorapporterna kommer att prioriteras när det gäller att få tillstånd att lägga till vid hamnen.

Key West inför striktare förbud mot kryssningsfartyg
Kryssningsfartyg i Key West. Stort som ett hus! Foto: GettyImages

De nya förbuden kommer som en konsekvens på den inverkan stora fartyg har på Florida Keys infrastruktur och känsliga ekosystem. Lonely Planet skriver: ”När coronan slog till och kryssningsfartyg förbjöds [pga smittspridning] fick miljön tid att återhämta sig och lokalborna fick tid att tänka”.

Lokalbefolkningen på Key West bildade således Key West Committee for Safer Cleaner Ships. Ett gräsrotsinitiativ som presenterade förslag till omröstningen. Kärnan i initiativet är önskan att ”balansera de begränsade ekonomiska fördelarna med kryssningsfartyg mot de större intressena gällande folkhälsan, miljö och ekonomin för Key West-medborgarna.”

Majoriten av fartyg förbjuds

Så vad har detta beslut för betydelse för framtida karibiska kryssningar? Miami Herald rapporterar att 40 av de 50 fartyg som anlände till Key West under 2019 kommer att förbjudas efter de nya riktlinjerna börjat gälla. Rederier som påverkas är bland andra Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean och Disney Cruise Line. Lyxkryssningsrederier som Regent Seven Seas, Seabourn och Silversea uppfyller för närvarande de nya kriterierna.

Key West inför striktare förbud mot kryssningsfartyg
Florida Keys miljö och djurliv har påverkats av kryssningsindustrin. Nu ska den få en chans att återhämta sig. Foto: GettyImages

11 resmål du INTE ska resa till 2020

Florida Keys – bland storfiskare och skattletare

Quiz: Hur mycket kan du om USA?


Text: Helle Kikerpuu • 2020-11-13
NyhetUSAAnsvarsfull turismFlorida

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen