Annons
Annons
Svenskarnas reslust är stor, men hur ser resetrenderna ut 2017? Foto: Istock.

Svenskarnas reslust är stor, men hur ser resetrenderna ut 2017? Foto: Istock.

Restips

Experterna: Så blir nästa års resetrender

Upplevelser, ett fortsatt stort intresse för klassiker som Spanien, Thailand och USA samt ett utökat intresse för fiktionsturism. Det är några av trenderna inom resande nästa år.

Text: Johanna Jackson • 2016-12-08 Uppdaterad 2021-06-23

Varje år kommer rapport efter rapport från de olika reseföretagen med bokningstatistik och topplistor över de hetaste och mest populära resmålen. Vi beslutade oss för att plocka ur trendrussinen ur rapporterna, och kompletterade med uttal från olika experter som har fått titta in i kristallkulan fÙ?r det kommande året.  Varsågoda – här är 2017 års största och hetaste resetrender. 

1. Klassiska resmål håller i sig 

London, Thailand, USA och Spanien – de här fyra klassiska resmålen brukar turas om att toppa förstaplatsplaceringarna på resebyråernas topplistor över de mest bokade resmålen. I år ser samtliga resmål fortsatta ökningar. Särskilt hett är Kanarieöarna och New York. Vi drömmer om USA – enligt Resia ligger en bilresa genom landet högst upp på listan över svenskars drömresor. Dessutom väljer vi resmål som uppfattas som trygga i större omfattning på grund av oroligheterna som pågår i världen. 

Experterna: Så blir nästa års resetrender
Las Palmas, Gran Canaria. Spanien är svenskars populäraste land att resa till. Foto: Istock.

2. Vi vill ha upplevelser på resan

Att bara ligga på stranden duger inte riktigt längre för de flesta svenskar. Istället vill vi i en allt större utsträckning vara aktiva, besöka sevärdheter och uppleva kultur. 

– Trenden med en innehållsrik semester är verkligen här för att stanna. Det är tydligt i hela undersökningsresultatet att svenskarna vill ha mer än sol och bad på utlandssemestern, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

 

3. Vietnam och Sri Lanka – två raketer i vinter

Samtidigt som Thailand är ohotad etta bland resmål i öst börjar allt fler svenskar leta sig utanför Siams familjära gränser. Två ställen som många väljer att resa till istället är Sri Lanka och Vietnam, som snabbt har fått stora volymer av turister hos många av charterarrangörerna trots att de är relativt nya. 

– Detta har troligtvis med valutakursen att göra – du får betydligt mer för pengarna i Vietnam och Sri Lanka än i Karibien och Mexiko och det påverkar svenskarnas val av semesterdestination, säger Mathias Bergendahl, informationschef på TUI. 

Experterna: Så blir nästa års resetrender
Sri Lanka har snabbt blivit poppis bland svenskar.

4. Ökat intresse för fiktionsturism 

Vi har sett det förut och nu ser vi det igen. För några år sedan var det Sagan om ringen och Harry Potter som lockade turister att resa i fotspåren av de kända filmerna. Nu är det bland annat Game of Thrones och Breaking Bad som får fans av serierna att packa väskorna för att uppleva platserna på riktigt.  

–  Inte minst är de lokala turistbyråerna snabba att haka på detta, och marknadsföra en destination med hjälp av en ny tv-serie. För vissa mindre kända resmål kan en succéserie betyda enormt mycket i form av turister som åker dit för att uppleva inspelningsmiljöerna, säger Fredrik Brändström, redaktionschef på Vagabond. 

5. Viktigt att bo mitt i smeten

Vi kanske drömmer om öde och ensliga platser oach att bo på lyxiga isolerade hotell där man är ensam med vildmarken. Men när vi väljer att bestämma var vi faktiskt ska bo är det ändå central som gäller. Det visar Resias resebarometer. Enligt den svarade 41 procent av de tillfrågade svenskarna att ett centralt läge var det viktigaste när man väljer boende. 

Experterna: Så blir nästa års resetrender
Takterass i Lissabon. Helst vill vi bo så centralt som möjligt.

6. Uppsving för Sydamerika 

En trendig uppstickare inför nästa år är Sydamerika. Särskilt för unga och äventyliga resenärer som kanske redan har varit i Sydostasien och nu är ute efter att utforska något nytt. Det tror i alla fall Fredrik Brändström, redaktionschef för Vagabond.

– Här finns många länder med stor potential. Det nya fredsavtalet i Colombia kommer förhoppningsvis att leda till ökad stabilitet och att fler tidigare stängda delar av landet öppnas upp för turism.

Experterna: Så blir nästa års resetrender
En tukan i Amazonas.

7. Vi väljer bort Turkiet 

Redan förra året kunde Turkiet se en dipp bland bokningarna från svenska turister. Och det är en dipp som håller i sig även i år. Istället blir det länder som Kroatien, Spanien och Grekland som får ta emot majoriteten av solsuktande svenskar i sommar. 

Både Ticket och Tui ser ett ökat intresse för Kroatien och flera aktörer – Apollo, Tui och Ticket rapporterar om ett ovanligt stort intresse för Grekland inför nästa år. 

Experterna: Så blir nästa års resetrender
Den medeltida staden Rovinj i Istrien. Kroatien är ett resmål som har ökat hos många reseaktörer i sommar.

8. Drömmen om turkosa hav och paradisöar

Visst drömmer många av oss om resor till Maldiverna, Bora Bora och Australien, och det som går att se inför nästa år är att allt fler faktiskt får uppleva sina drömdestinationer på riktigt. Enligt Ticket har bokningarna till Australien och Nya Zeeland ökat med 28 respektive 25 procent jämfört med förra året. Även Resia har rapporterat om en bokningsboom för Australien och specifikt till Sydney. Hos Ving har resorna till Indiska Oceanen och destinationer som Maldiverna, Mauritius och Seychellerna ökat med 80 procent jämfört med samma tid i fjol. Till Zanzibar har arrangörens bokningar ökat med hela 184 procent. 

Experterna: Så blir nästa års resetrender
Maldiverna. Resor till Indiska Oceanen ökar.

9. Fler gruppresor 

Samtidigt som det har blivit allt populärare att resa solo finns det även en mottrend – gruppresor. Enligt Julia Boström, PR-chef på Apollo har det blivit vanligare för organisationer och företag att förlägga kick-offer och konferenser utomlands, en trend som hon tror kommer fortsätta att öka även 2017. 

– Konferens ute i skärgården i all ära, men vem känner sig inte lite extra motiverad bland svajande palmer och turkosblått hav?, säger Julia Boström till Vagabond. 

Hit tycker National Geographic att vi ska resa 2017

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas


Text: Johanna Jackson • 2016-12-08
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top