Reskaos efter bombdåd på Mallorca

Nyhet

Reskaos efter bombdåd på Mallorca

Ett attentat på Mallorca igår torsdag krävde två liv. Kort därefter bestämde spanska myndigheter att "spärra alla utgångar" från ön. Beslutet, som bland annat innebar att flygplatsen stängdes, ledde till resekaos.

Text: Redaktionen • 2009-07-31

Ett attentat på Mallorca igår, torsdag, krävde två liv. Kort därefter bestämde spanska myndigheter att “spärra alla utgångar” från ön i några timmar. Beslutet, som bland annat innebar att flygplatsen stängdes, ledde till resekaos.

Flygplatsen Son Sant Joan var igår full av folk som väntade på besked om sina avresor.

Bomben dödade två civilgardister i deras fordon i turistområdet Calvià, väster om Palma.

Attentatet ägde rum i ett område där många turister rör sig och det är gott om hotell. Men inga turister har rapporterats skadade.

Misstankarna riktas mot den baskiska separatistgerillan ETA, som även tillskrivits ett dåd på fastlandet i onsdags, skriver TT.

Reguljärbolagen Ryanair och Norwegian hade avgångar från ön till Sverige och Köpenhamn igår. De drabbades därmed hårt av stängningen av flygplatsen.

Ett Ryanair-plan som skulle ha tagit hem 189 passagerare från Mallorca till Skavsta ställdes in på grund av terrorattentatet.

– Vi känner oss helt maktlösa och vi får ingen hjälp av Ryanair alls. Vi har fått två alternativ av dem och det är: Att få pengarna tillbaka eller att de hjälper till att boka om biljetten. Men nästa flyg hem går den 6 augusti och det fanns en plats på det flyget. Nästa går 12 augusti, säger svenske resenären Fredrik Nyhlén till SVT Rapport.

Ryanair försvarar sig.

– Eftersom de stängde flygplatsen kunde vi inte ta in vårt plan som planerat. Hur många av passagerarna som är kvar vet jag inte, säger Ryanairs Sverigechef Erik Elmsäter till TT.

Erik ElmsÙ�ter efterlyser en insats från regeringskansliet.

– Regeringskansliet har tre plan som de skulle kunna köra i skytteltrafik och hämta hem strandsatta svenskar. Det tycker jag vore ytterst lämpligt.

Vilken ersättning resenärerna får om de bokar egna resor hem beror på vilka försäkringar de har, skriver TT.

Flera svenska charterbolag har flyg till och från Mallorca idag fredag och i helgen, men kommer förmodligen inte drabbas eftersom flygplatsen öppnade igen för trafik vid tiotiden på torsdagskvällen.


Text: Redaktionen • 2009-07-31
Nyhet

Scroll to Top