Annons
Annons
Grönt ljus för en svemester i hela landet. Foto: GettyImages

Grönt ljus för en svemester i hela landet. Foto: GettyImages

Nyhet

Restriktionerna hävs för resor inom Sverige

Den reserestriktion som inneburit max en till två timmars bilresa från hemmet kommer att hävas för symtomfria personer. Men man ska fortsätta vara aktsam och undvika nära kontakter.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-04 Uppdaterad 2021-06-23

I samband med att epidemin bröt ut i Sverige avrådde myndigheterna från icke nödvändiga resor för att minska smittspridningen och risken för att sjukvården i olika delar av landet skulle överbelastas.

Idag, torsdag den 4 juni, meddelar stadsminister Stefan Löfven att reserestriktionerna inom Sverige kommer att hävas.

– Från och med den 13 juni är det fritt för symtomfria personer att resa inom landet, sa han på en presskonferens

– Det här beskedet betyder inte att faran är över. Andra restriktioner ligger kvar. Varenda resa som görs i sommar ska göras med försiktighet. Varje människa som tillhör en riskgrupp ska skyddas.

Han fortsätter:

– Om kurvan över svårt sjuka vänder upp igen, kommer nya restriktioner.

Restriktioner gällande bland annat trängsel är fortsatt viktigt att hålla fast vid.

– Trängsel är inte acceptabelt. Du som har symtom behöver ta ansvar och testa dig före en resa, säger socialminitern Lena Hallengren.

Fortsätta som hemma

Det är inte resandet i sig som är problemet, säger Stefan Löfven, utan hur man beter sig när man är anländer.

–  Resa med tåg eller buss måste ske med social distansering. På plats är det som hemma, ingen trängsel på pubar, social distansering som hemma. När resandet i sig inte är den viktiga i smittspridningen, då menar vi att det går.  

Läget i Sverige

På en tidigare presskonferens under torsdagen gick Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genom läget i Sverige.

Efter att först se över världsläget övergick man att diskutera läget i Sverige.

– Vi har en uppsvängning med tyvärr ökande fall igen. En stor del av den ökningen kommer från Västra Götaland och det håller vi på att undersöka, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ökningen i Västra Götaland beror bland annat på ökad testning. En positiv trend är ändå att färre äldre insjuknar, även om det ökar bland yngre. Dessutom fortsätter dödsantalen att minska. Men vi ska inte slappna av poängterar han.

– Fortsätt undvika de nära sociala kontakterna. Det är jätteviktigt att vi håller fast vid detta nu och den ökning vi ser hänger samma med de senaste veckorna där folk varit ute och varit mer sociala i nära kontakter.

Svensk roadtrip längst nostalgiska Retrovägen

Svensk vandringsklassiker – Kungsleden

101 tips för den som älskar att resa


Text: Helle Kikerpuu • 2020-06-04
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen