Annons
Annons

Kommer "svemestern" bytas ut mot Medelhavet och andra resemål i utlandet? Foto: GettyImages

Nyhet

Slopade restriktioner – hur blir det med svemestern?

När Sveriges regering meddelande om slopade restriktioner blev många inom besöksnäringen glada, men vad händer sen – kommer svenskarna skippa svemestern för resor till utlandet?

Text: • 2022-02-08 Uppdaterad 2022-02-10

Besöksnäringen jublar åt regerings beslut att slopa restriktionerna. Peter Grönberg, som är VD på marknadsföretaget Göteborg & Co, skriver i en krönika att han inte velat ropa hej för tidigt inför tidigare lättnader, men nu är han trött på det. ”Istället säger vi hej till 2022 och hejdå till näringsförbudet. Det är dags att plocka fram framtidsdrömmarna och planera för återstarten av livet i våra städer och samhällen”, skriver han.

Och visst har Göteborg en hel del inplanerat för det kommande året som många ser fram emot; konserter på Ullevi och sommar på Liseberg för att bara nämna två gigantiska inkomstkällor för staden.

I Stockholm har Visit Stockholm analyserat de gångna månaderna. Den starkaste månaden under 2021 var juli, då gästnätterna ökade med 25 procent i jämförelse med juli 2020. Återhämtningen tog fart under hösten och fram till november, då andelen gästnätter ”bara” var 10 procent lägre än samma månad under 2019. Omikron och restriktioner påverkade därefter december i stor omfattning, men nu tror man på 2022.

– Vi ser ett uppdämt intresse för att resa och upptäcka igen. I och med avvecklandet av restriktionerna så finns goda förutsättningar för en stark återhämtning 2022, säger Caroline Strand, VD för Visit Stockholm.

Bokningsrusch hos reseföretagen

Men nyheten om att regeringen kommer att lätta på restriktionerna i Sverige har också haft inverkan på bokningar till utlandet. Flera reseföretag har rapporterat om ett uppsving den senaste tiden när olika länder lättat på restriktionerna, eller meddelat om planer på lättnader vid inresa och inom landet. På resebyrån Ticket uppvisades de högsta bokningssiffrorna på över två år dagen efter att regeringen meddelat om slopade coronarestriktioner i Sverige.

– Efter två års ökenvandring så har vändningen kommit chockerande snabbt. De senaste dagarna har försäljningen 8-dubblats jämfört med förra året, och vi är nu tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Den bokningsrusch vi såg i fredags hade betraktats som en väldigt bra försäljningsdag även innan pandemin, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

På resesökmotorn Momondo har de också sett ett ökat intresse för resor. Vid månadsskiftet januari/februari såg man totalt en ökning av sökningar på närmare 18 procent jämfört med veckan tidigare.

Fortsatt svemester-trend

Betyder det att svemestern är ett minne blott? På Svenska Turistföreningen ser man ljust på framtiden. I det korta perspektivet ser man framförallt att bokningarna inför vintersäsongen ökar kraftigt jämfört med 2021.

– Allt fler nu vågar börja planera och boka sin nästa resa även i närtid. Långsiktigt så hoppas vi såklart att slopandet av restriktioner innebär en återgång mot mer normal vardag och en längre planeringshorisont, inte minst utifrån ett driftsperspektiv ute på våra boenden som precis som resten av branschen fått hantera snabba svängningar och anpassningar under lång tid, säger Jenny Engström, presschef på STF.

Att svenskar skulle vara trötta på svemester och istället resa utomlands är inget hon är bekymrad över.

– Det finns säkert en uppdämd längtan efter utlandsresor när världen återigen öppnar upp för turister. Mycket pekar dock på att intresset för att tillbringa tid i naturen och viljan att både stötta och upptäcka lokalt kommer att vara fortsatt stark. Likaså tror vi att flexibilitet och enkelhet kommer att värderas högt även framåt, med krav på att snabbt kunna ställa om sina resplaner i takt med att exempelvis restriktioner förändras, något som också talar starkt för en fortsatt svemestertrend, säger Jenny Engström.


Text: • 2022-02-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen