Annons
Annons

Bli pepp på att resa i Norden genom gamla reseaffischer. Foto: GettyImages/Come to Norden

Nyhet

Retrovibbar i ny bok och utställning om resereklam i Norden

När man betraktar retro-affischerna från turismens barndom i boken "Come to Norden" väcks många känslor. Boken berättar hur de nordiska länderna skildrades i resereklam mellan åren 1890 och 1960.

Text: Redaktionen • 2023-03-03 Uppdaterad 2023-03-03

I slutet av 1800-talet förändrades resandet. Tack vare ångkraft blev det enklare att resa runt i världen med båt och tåg. Även här i Norden kom länderna närmare varandra, och de som hade möjlighet började se sig om i grannländerna. Norden var även ett hett resmål för väl bemedlade utländska turister, framför allt britter som kom för naturen och vildmarken i Norge och Sverige. I Danmark växte många badorter fram på Jylland, medan Finlands badorter lockade medlemmar av den ryska överklassen åren före ryska revolutionen. När flygtrafiken lite senare utvecklades blev även Island ett populärt nordiskt resmål.

I den nysläppta boken Come to Norden skildras hur de nordiska länderna marknadsfördes i turismens barndom. Det var illustrerade affischer med slagkraftiga slogans och fantasifulla och färgglada motiv som gällde fram till 1960-talet, då färgfotografiet tog över. Affischerna var ett sätt för länderna att tävla om turisternas uppmärksamhet. Det är en glamoriserad bild av resandet som ges i den tidiga resereklamen. Att resa är lugnt, bekvämt och flärdfullt.

Och med tanke på att hållbarhetsdebatten har gjort att närliggande resmål kommit i ropet igen så borde några av dessa reseaffischer funka lika bra även idag. Låt dig inspireras till en retroresa genom Norden!

Reklam från 1932 som vill locka engelskspråkiga turister att resa runt med tåg i Sverige.

Boken Come to Norden finns att köpa på cometosweden.se och adlibris.com. du kan även besöka utställningen Come to Norden på Nordiska museet i Stockholm som pågår fram till augusti 2023.

Svemester och tågresor var i ropet redan 1932. Konstnären Ossian Elgström ritade denna affisch på uppdrag av STF.

Text: Redaktionen • 2023-03-03
NyhetBoktips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen