Annons
Annons
Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Nyhet

Så skyddar du dig bäst mot denguefeber

Under 2019 har Filippinerna drabbats av en epidemi av denguevirus, som sprids via myggor och orsakar denguefeber. Andra länder i Asien har också rapporterat utbrott av viruset. Här får du veta hur du skyddar dig bäst.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-23 Uppdaterad 2021-06-23

Sedan januari i år har 146 000 personer i Filippinerna smittats av denguevirus – och hittills har viruset skördat 622 liv. Myndigheterna i Bangladesh, Malaysia och Vietnam har också rapporterat om större utbrott av viruset, enligt SOS International. 

Men om du har planerat en Asienresa de kommande månaderna finns ingen anledning att känna oro. Läkaren Niels Højlyng, som är specialist på tropiska sjukdomar, menar att det är mycket sällsynt att sunda och friska skandinaviska turister blir allvarligt sjuka av denguevirus.

– Totalt sett är risken att bli smittad som turist mycket liten. Det är långt ifrån alla myggor som bär på viruset, och smittorisken är som störst i land- och träskmarker långt bort från klassiska turistområden vid kusterna, säger Niels Højlyng.

I dagsläget finns det inget vaccin mot denguevirus, så det bästa skyddet är att undvika myggbett. Skulle man ändå bli stucken, får man vända sig till en läkare. 

– Man ska kontakta en läkare först om man får symptom. Man kan inte testa sig för viruset förrän sjukdomen bryter ut, säger Niels Højlyng. 

Symptomen på denguefeber uppstår efter 3–5 dagar i form av hög feber, utslag, huvudvärk och muskelsmärtor precis som vid en allvarlig influensa. I enskilda och sällsynta fall medför viruset en allvarlig brist på blodplättar, vilket obehandlat kan vara farligt. Allvarliga fall av sjukdomen kan oftast behandlas på sjukhus, bland annat med hjälp av transfusion av blodplättar.

Så undviker du att bli stucken av mygg:

  • Använd myggspray på oskyddad/oklädd hud.
  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.
  • Sov under myggnät och med stängda fönster och stängd dörr.
  • Var uppmärksam på stillastående vatten.

Därför borde din nästa resa gå till Slovenien

Här är perfekta hotellet för alla hundvalp- och proseccoälskare


Text: Linnéa Axelsson • 2019-08-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top