Annons
Annons
Turistdiarré, denguefeber, malaria, hepatit A och B några av de vanligaste turistsjukdomarna. Foto: Manop Phimsit/EyeEm/Nora Carol Photography/GettyImages

Turistdiarré, denguefeber, malaria, hepatit A och B några av de vanligaste turistsjukdomarna. Foto: Manop Phimsit/EyeEm/Nora Carol Photography/GettyImages

Nyhet

Så minskar du risken att bli sjuk på vinterns semesterresa

Omkring 45 procent av svenskarna planerar att resa utomlands under hösten/vintern 2019-2020. Resmålen innebär en risk för att smittas av sjukdomar som turistdiarré, denguefeber och malaria. Här är några tips inför vintersemestern.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-06 Uppdaterad 2021-06-23

Tickets trendrapport som släpptes onsdagen den 6 november visar att länder som Thailand, Filipinerna, Indonesien samt Brasilien och Chile är populära resmål. I ett flertal av länderna finns risk att drabbas av sjukdomar som kan förstöra en efterlängtad semester.Turistdiarré, denguefeber och malaria är tillsammans med hepatit A och B några av de vanligaste turistsjukdomarna.

Enkla råd minimerar sjukdomsrisk

Det finns några enkla råd för hur man som resenär kan minska risken att drabbas av resesjukdomar under utlandssemestern. Innan avresa bör man till exempel se över vilka vaccinationer som rekommenderas för det land man ska besöka. I många fall ska en resevaccination påbörjas redan fyra till sex veckor före avresa för att ge ett fullgott skydd.

Reser man till ett land med dålig vatten- och avloppsrening är risken större att drabbas av turistdiarré. Charlotta Zacharias, läkare på VaccinDirekt, delar med sig av enkla tips som minskar risken att drabbas.

– För den som har extra känslig mage eller en mag-tarmsjukdom rekommenderas Dukoral, ett vaccin som man blandar med vatten och dricker. På plats i landet är det viktigt att säkerställa att dricksvatten är rent genom att antingen dricka från en försluten flaska eller genom att koka vattnet. Var dessutom noga med att tvätta händerna regelbundet eller använda handdesinfektionsmedel om det inte finns tillgång till tvål och vatten.

Ett ytterligare tips inför semestern är att packa med ett eget reseapotek.

– Hydrokortisonsalva eller kylbalsam lindrar kliande insektsbett medan medicin med paracetamol lindrar smärta och sänker feber. Packa gärna ned vätskeersättning om du åker till ett varmt land. Om du skulle få diarré är det viktigt att ersätta förlorad vätska med en sammansättning som stabiliserar vätske- och saltbalansen, säger Charlotta Zacharias.

De vanligaste turistsjukdomarna

Turistdiarré

Är ett samlingsnamn på magbesvär som smittas via bakterier i dricksvatten och livsmedel. Förekommer i länder med dålig vatten- och avloppsrening. Symtomen inkluderar ont i magen, illamående, diarré, kräkningar och feber.

Hepatit A

Sjukdomen orsakas av ett virus som smittar via avföring, vatten och livsmedel samt genom nära kropsskontakt. Sjukdomen är vanlig i många länder i Afrika, Asien, Sydamerika, Mellanöstern och östra Europa. Symptomen är initialt influensaliknande med feber, illamående och aptitlöshet. Lite längre fram i sjukdomsskedet kan man få en gulaktig hy och ögonvita.

Hepatit B

Hepatit B-viruset orsakar leverinflammation. Till skillnad från västvärlden där viruset främst sprids via samlag med smittbärare och orena injektionsnålar sprids den i andra delar av världen vanligtvis från mor till barn i samband med förlossningen eller mellan barn i småbarnsåldern. I vissa delar av Afrika och Asien är 10–20 procent av befolkningen smittad.

Denguefeber

Orsakas av ett virus som sprids via myggor och finns i såväl Afrika och Asien som Mellan- och Sydamerika. Sjukdomens symtom inkluderar som namnet antyder feber. Man kan också få influensaliknande symtom så som huvudvärk, rygg-, muskel och ledsmärtor. Inom några dagar får många dessutom ett mässlingsliknande hudutslag och i ett senare skede, hudblödningar på fötter, händer och i armhålor.

Läs Vagabonds artikel: Så skyddar du dig bäst mot denguefeber

Malaria

Orsakas av olika arter av parasiter som sprids via myggor i många länder i Afrika, Sydamerika och Asien. Malaria är en allvarlig sjukdom som kan vara livshotande. Periodvis återkommande feber och frossa samt illamående, huvudvärk och muskelvärk tillhör de vanligaste symtomen som oftast visar sig efter 1 – 4 veckor.

Så skyddar du dig bäst mot denguefeber

Guide: Rundresa i Chile – Valparaíso, Villarrica och Pucón

"All Aboard" på Mexikos tequila-tåg


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen