Annons
Annons

Denguefeber sprids allt mer och finns på populära resmål som Thailand, Japan, Costa Rica och Australien. Foto: Unsplash/Getty Images

Nyhet

Denguefeber ökar på populära resmål i världen

Den myggburna virussjukdomen denguefeber ökar kraftigt runtom i världen bland annat på resmål som Thailand, Mexiko och Costa Rica. Nu är första vaccinet godkänt i Sverige.

Text: Karin Wimark • 2023-10-10 Uppdaterad 2023-10-10

Malaria känner de flesta till, men har du koll på denguefeber? Den myggburna sjukdomen har blivit vanligare runtom i världen och finns nu på ett stort antal populära vinterresmål som Thailand, Mexiko, Tanzania och Costa Rica men också i Europa i länder som Frankrike, Italien och Spanien (Ibiza).

– Att sjukdomen sprider sig så fort beror på att resandet har ökat. Samtidigt finns i dag en högre medvetenhet om sjukdomen vilket gör att fler fall rapporteras, säger Ridha Hadfi, läkare, grundare och medicinsk ansvarig på Svea Vaccin i ett pressmeddelande.

En annan anledning till att dengue har ökat är klimatförändringar och stigande temperaturer. Enligt WHO riskerar upp till hälften av världens befolkning att infekteras av dengue, som ännu främst förekommer i tropikerna, och uppskattningsvis 100– 400 miljoner människor blir smittade varje år.

Dengefeber finns bland annat på populära semesterdestinationer som Thailand. Foto: Unsplash

Nytt vaccin mot dengue i Sverige

Nu finns ett nytt vaccin mot denguefeber i Sverige och vaccinationscentraler i hela landet noterar ett ökat intresse för att vaccinera sig bland de som planerar sina semestrar för höstlovet och under julhelgen. Symtomen för denguefeber påminner på många sätt om influensa med hög feber, frossa, svettningar, muskelvärk, kräkningar och huvudvärk. Men sjukdomen kan ibland bli mer allvarlig och kräver då sjukhusvård. Idag finns det inget specifik behandling mot dengueviruset.

4 saker att tänka på för att undvika denguefeber

  • Använd myggmedel och skyddande kläder för att undvika att bli biten. Myggan är aktiv om dagen, så det är då du främst för vara vaksam.
  • Sov under myggnät
  • Kontakta läkare eller vaccinationscentral i god tid före avresan för att rådgöra om det är aktuellt med vaccination mot denguefeber 
  • Följ lokala hälsorekommendationer och råd om denguefeber. 

Läs också:

Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta

Vagabonds drömresa – 5 veckor i fantastiska Sydasien


Text: Karin Wimark • 2023-10-10
NyhetRestipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen