Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

SAS inför hårdare bagagekontroller

Folk som tar med sig för stort handbagage i kabinen har blivit ett växande problem för SAS. För att få bukt med detta har flygbolaget nu börjat med stickprovskontroller på flygplatsen Kastrup i Köpenhamn.

Text: Johanna Jackson • 2016-12-01

Problemet med att folk tar med sig för stora väskor ombord har ökat efter att SAS förra året införde den billigare biljettkassan SAS Go Light, där ett incheckat bagage inte ingår i biljettpriset. Det har gjort att bagagehyllorna i vissa fall blir fulla snabbare och att ombordstigningen har dragit ut på tiden.

– Stickkontrollerna gör vi helt enkelt för att komma till rätta med problemet så att vi kommer iväg i tid, säger Fredrik Henriksson, presschef för SAS i Sverige till Vagabond.

Reglerna för hur stort eller tung kabinväskan får vara har alltså inte ändrats, utan kontrollerna görs för att se till så att reglerna efterlevs. Skulle ett handbagage vara för stort checkas det istället in, och ägaren måste hämta ut det i ankomsthallen. 

I dagsläget sker kontrollerna endast på Kastrup men enligt Fredrik Henriksson kan skarpare kontroller komma att införas på flera flygplatser om problemet fortsätter. 

SAS bestämmelser om maxmått för handbagage:

  • Höjd: 55 cm
  • Bredd: 40 cm
  • Djup: 23 cm
  • Vikt: 8 kg

Quiz: Vad kan du om kända flygplatser?

Hit tycker National Geographic att ni ska resa 2017

Flygbolagets senaste avgift – börjar ta betalt för att använda bagagehyllan


Text: Johanna Jackson • 2016-12-01
Nyhet
Scroll to Top