Annons
Annons
Coronaviruset fortsätter att stänga ner stora delar av världen – nu med ett resestopp från Storbritannien. Foto: GettyImages

Coronaviruset fortsätter att stänga ner stora delar av världen – nu med ett resestopp från Storbritannien. Foto: GettyImages

Nyhet

Sverige inför reseförbud från Storbritannien

Under söndagskvällen meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att Sverige planerar att införa reseförbud från Storbritannien efter upptäckten av en ny variant av coronaviruset som sprider sig snabbt i landet. Ett formellt beslut ska fattas under måndagen.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-20 Uppdaterad 2021-06-23

Upptäckten av en ny stam av coronaviruset i Storbritannien har fått en rad EU-länder har fattat samma beslut som Sverige på söndagen. Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Belgien stoppar alla flyg från Storbritannien. Åtgärderna varierar och sägs vara kortvariga.

Den nya varianten av coronaviruset upptäcktes först i mitten av oktober från ett test som tagits i september. Det muterade viruset sprider sig upp till 70 procent snabbare än det vanliga coronaviruset, vilket skapat oro i andra europeiska länder som nu agerar genom att stoppa resor från Storbritannien.

Under söndagen klassades London som högriskområde och flyttades till ”tier 4 – stanna hemma”, den högsta nivån i det engelska systemet. Personer inom tier 4 får endast lämna hemmet av särskilda anledningar. Håll dig uppdaterad om vad som gäller i Storbritannien på Sweden Abroad

Svenskar i karantän

Svenska medborgare kan inte stoppas från att resa till Sverige, men de kan komma att tvingas sitta i karantän vid ankomst.

’? Vi för en diskussion med Folkhälsomyndigheten just nu om hur svenskar som återvänder ska tänka och vilka insatser som krävs för detta, säger Mikael Damberg till Svt.

När eller hur länge förbudet ska gälla, och hur det kommer utformas, vill Mikael Damberg inte säga något om under söndagskvällen. Till TT säger SAS Sveriges presschef Freja Annamatz att bolaget ännu inte tagit några beslut och inväntar myndigheternas restriktioner.

– Vi har en flight i kväll som landar från Storbritannien, och sedan får vi se hur det blir framåt och värdera det. Men det vi gör är att följa reserestriktionerna som kommer, och det innebär i sin förlängning att vi med största sannolikhet kommer att behöva ställa in resor, säger Freja Annamatz.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ännu inga konstaterade fall av den nya virusvarianten i Sverige och det har inte heller indikerats att det skulle vara resistent gentemot de vaccin som tagits fram. Enstaka fall har noterats i Danmark, Nederländerna och Belgien.

Sverige inför reseförbud från Storbritannien
I Storbritannien har den nya muterade varianten av coronaviruset spridit sig i sån stor utsträckning att andra länder stoppar resor från landet. Foto: GettyImages

Ska du resa utomlands under julen – följ UD:s tre råd

Göteborg är världens bästa hållbara stad att besöka 2021

7 vackra och pittoreska byar i Irland


Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen