Annons
Annons
Vi listar 6 nya reseord som dykt upp senaste tiden. Känner du igen någon av dem? Foto: Gettyimages.

Vi listar 6 nya reseord som dykt upp senaste tiden. Känner du igen någon av dem? Foto: Gettyimages.

Nyhet

Nakation, hämndresa, åh-promenad – har du koll på senaste reseorden?

Vad kallas det när man medvetet dubbelbokar resor, eller när man lämnar kläderna hemma – och vad innebär egentligen en åh-promenad? Vi har spanat in några nya reseord som dykt upp senaste tiden!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-07-28 Uppdaterad 2021-09-13

Nakation

En naken semester! Nakation (från engelskans naked + vacation) är en resetrend som vuxit snabbt i USA och som innebär att du är naken, eller som det oftast beskrivs: ”väljer själv om du vill ha kläder på dig eller inte”. Det finns både hotell och kryssningar där du inte behöver ha på dig några kläder alls. Fördel: det är enkelt att packa resväskan.

Astroturism

Resa till mörka platser för att se på stjärnor och andra astronomiska fenomen. Ljusföroreningarna i världen är ett problem, att kunna blicka in i en oändlig stjärnhimmel är inte längre en självklarhet. Det här har gjort astroturism allt mer populärt, du kan nu boka in dig på både paketresor och specialdesignade hotell optimerade för att se natthimlen.

Läs mer i vår artikel Världens mörkaste platser – här ser du vackrast stjärnhimmel.

Nakation, hämndresa, åh-promenad – har du koll på senaste reseorden?
Att åka till riktigt mörka platser för att uppleva astronomiska fenomen blir allt mer populärt. Foto: Gettyimages.

Hämndresa

Resa mer än vanligt som en reaktion på en längre period av att inte kunna eller få resa. Ett resultat av senaste tidens pandemi. Om det är kul att ”hämnas” eller inte återstår att se… Fritt översatt från ”revenge travel”.

Åh-promenad

En utomhuspromenad där personen som går medvetet anstränger sig för att titta på sin omgivning. I en psykologisk studie kunde man konstatera att människor som varje vecka tog promenader där de aktivt tittade på saker de passerade kände sig mer uppåt och hoppfulla. Man kallar det för ”awe walks” (här fritt översatt till åh-promenad).

Nakation, hämndresa, åh-promenad – har du koll på senaste reseorden?
Brukar du ägna dig åt åh-promenader på dina resor? Foto: Gettyimages.

Spridningsboka

Konsten att boka flera resor till olika platser med intentionen att sedan avboka alla förutom en. Ett sätt att minimera risken att bli utan resa på grund av ändrade restriktioner i pandemitider. Flexibla bokningar och generösa avbokningsregler gör att många utnyttjar systemet, vilket blivit ett problem för många mindre aktörer. Fritt översatt från ”spread booking”.

Everesting

Springa eller cykla upp för samma kulle tills man har bestigit höjden av Mount Everest. Ska man vara riktigt petig får man inte ens sova mellan varven. Läs vår intervju med det svenska paret som everestat uppför Ladängen i Östersund två somrar i rad!


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-07-28
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen