Annons
Annons
Du ska kunna ta SJs nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter enligt SJ. Foto: Christian Kruse/SJ

Du ska kunna ta SJs nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter enligt SJ. Foto: Christian Kruse/SJ

Nyhet

SJ utökar – 10 000 nya platser och bättre anslutning till Hamburg

SJ ändrar tidtabellen för sina nattåg till Skåne så att du ska hinna med tågen vidare söderut till kontinenten. Och för att få plats med alla nya resenärer sätter man in flera tåg på flera populära linjer i Sverige.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-30 Uppdaterad 2021-06-23

SJs tågplan för 2020 har godkänts av Trafikverket. Det innebär bland annat bättre anslutningar för tågresenärer till och från kontinenten via Köpenhamn.

– Efterfrågan på fjärrtågsresor fortsätter att öka, både inom landet och till kontinenten. För att möta den allt högre efterfrågan tillför vi linjerna Stockholm-Malmö/Stockholm-Göteborg över 10 000 nya platser per vecka och satsar på bättre anslutningar för Köpenhamn, säger Madeleine Raukas, vice vd på SJ.

Fler anslutningar

Nattåget söderut från Stockholm körs från och med december så att det finns förbindelse via Lund med Öresundståg till Köpenhamn. På så sätt hinner resenären med morgontåget Köpenhamn-Hamburg.

– Det innebär att du kan kliva på SJs nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan 12 dagen efter, säger Petter Essén, affärschef för linjen Stockholm-Malmö-Köpenhamn.

Nattåget från Malmö mot Stockholm kommer gå via Helsingborg och beräknas vara framme i Stockholm vid 6-tiden på morgonen. Detta tåg ska även nås av resande från Köpenhamn med hjälp av Öresundståg.

– Avgången blir ett praktiskt alternativ för resenärer mot Stockholm som anländer sent på kvällen till Köpenhamn söderifrån. Då finns möjligheten att välja nattåget istället för en extra hotellnatt, säger Petter Essén.

2020 blir det totalt tre möjliga dagliga förbindelser Stockholm-Köpenhamn-Hamburg. I vissa fall direkt med X2000 till/från Köpenhamn, i andra fall med Öresundståg över bron.

5 000 platser Stockholm-Malmö

Fler X2000-avgångar och Intercity-tågens comeback innebär att kapaciteten höjs med närmare 5 000 platser per vecka på linjen:

  •  En ny kvällsavgång med X2000 åt varje håll torsdag och fredag kväll.
  •  Två nya X2000-avgångar åt varje håll på lördagar.
  •  Ytterligare en X2000-avgång åt varje håll på söndagar.

Dessutom tillkommer ytterligare en daglig X2000-avgång från och med hösten 2020.

SJ utökar trafiken med Intercity-tåg på torsdag, fredag och söndag åt båda hållen. Flera av InterCity-tågen ska dessutom gå via Helsingborg och via Nyköping och skapar på så sätt nya direktförbindelser mellan städerna. Det blir lok och vagn-tåg med wifi och bistro.

Fler avgångar Stockholm-Göteborg

Den senaste tiden har flera avgångar mellan Stockholm och Göteborg varit slutsålda och populära avgångar har behövt dubbla tågsätt för att inte säljas slut.

– Allt fler affärsresenärer väljer klimatsmart resande med SJ före bil och flyg och sammanlagt får linjen en bra bit över 5 000 fler platser per vecka i nästa tidtabell, säger Maria Hofberg, affärschef för linjen Stockholm-Göteborg.

Efter önskemål från näringslivet sätter SJ in en ny kvällsavgång torsdag, fredag och söndag. Många affärsresenärer har efterfrågat den här typen av avgång för att kunna hinna med middagsaktiviteter innan avresa.

Lördagstrafiken stärks med en ny avgång i varje riktning. Från Göteborg sätts det dessutom in en extra avgång på lördagsmorgonen.

Nytt direkttåg

– Vi ser också att våra non-stop tåg med restid på strax under tre timmar står för en stor del av resandeökningen. Därför kör vi redan från och med nu i höst ytterligare ett non-stop tåg från Göteborg måndag-torsdag med avgång strax före sju, säger Maria Hofberg.

SJ utökar dessutom antalet Intercity-avgångar för helgresor. Nya avgångar torsdag, fredag och söndag. Det blir lok och vagn-tåg med wifi och bistro.

Biljettbokning

I dagsläget säljer SJ inte resor utomlands, förutom till de resmål där de själva kör (Oslo, Köpenhamn, Narvik). För att hjälpa de som vill boka tåg utomlands/resa med tåg utomlands har SJ sammanställt tips på sin hemsida: sj.se/sv/reseinfo.

Tåget blir populärare men har du koll på reseförsäkringen?

Tågluff i Europa – 6 episka rutter

Resevloggaren tar tåget till Beijing: "Tveklöst mitt största äventyr hittills"


Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen