Annons
Annons
Besökare tar respektlösa selfies. Foto: Getty Images

Besökare tar respektlösa selfies. Foto: Getty Images

Nyhet

Känd skelettkyrka inför fotorestriktioner efter respektlösa selfies

Skelettkyrkan Sedlec Ossuary i Tjeckien är känd för konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor. Nu införs fotorestriktioner, bland annat efter respektlösa selfies.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-24 Uppdaterad 2021-09-15

I den medeltida staden Kutná Hora, 70 kilometer öster om Prag, ligger “skelettkyrkan” Sedlec Ossuary. Kapellet är känt för ossuariet (benhus) i källaren som innehåller konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor. Under 2017 besöktes kyrkan av en halv miljon besökare enligt uppgifter till Lonely Planet.

Respktlösa selfies

Till 2020 införs en ny regel som innebär att besökare måste ansöka om tillåtelse att fota minst tre dagar före ankomst, och professionella filmteam måste ansöka minst tre veckor innan.

Fotorestriktionen kommer som ett svar på respektlösa selfies som tagits inne i benhuset. Folk ska ha gått till extrema längder för den perfekta selfien. Enligt myndigheterna ska folk ha kysst kranier, satt hattar och solglasögon på dem och tagit bort skelett från väggen för rekvisita. 

Fotorestriktionen kommer även hjälpa till att hantera alla hundratusentals besökare. Det är oklart om fotoansökan kommer kosta pengar eller vad för slags påföljd olaglig fotografering kommer innebära.

Respektlös ‘gift shop’

En person skriver på nättidningen expats.cz:

“Om de pratar om värdighet, hur är det med presentbutikerna som säljer nyckelringar i form av plastskallar, modeller av kranier i verklig storlek och “Välkommen till helvetet”-skyltar. En sån presentbutik ligger precis vid ingången till ossuariet”.

20 saker du kan göra för att bli en bättre turist

6 favoriter – bästa avstickarna från Prag

Instagramma om lyxig öluff i Grekland och få betalt


Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-24
NyhetFotografi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top