Annons
Annons
Jämtland har något för både finsmakaren och naturälskaren. Få tips inför din roadtrip! Foto: Sandra Lee Pettersson & Tina Starfrén.

Jämtland har något för både finsmakaren och naturälskaren. Få tips inför din roadtrip! Foto: Sandra Lee Pettersson & Tina Starfrén.

Sverige

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip

Vare sig du är finsmakaren som letar en upplevelse av de finaste råvarorna eller naturälskaren som inte får nog av vyer – Jämtland har något för alla.

Text: Karin Wallén • 2021-06-24 Uppdaterad 2021-07-21

Härjedalen och norrut

Ost, öl och vackra vyer

Härjedalen är förstås ett eget landskap, men också den södra entrén till Jämtland och del av samma län. Här startar vi med tidig frukost på Café Cineast i Sveg, där du plötsligt befinner dig på amerikansk diner med neonskyltar som andas 50-tal och en toalett som går helt i steampunkstil. Kör vidare upp till Vemdalsskalet, där fjällen häver sig upp bredvid vägen. Nu är det inte långt kvar till Klövsjö – även kallat ”Sveriges vackraste by”, där husen klättrar uppför sluttningen med utsikt mot fjällen. Besök det lokala ölbryggeriet Klövsjö Gårdsbryggeri (KGB) och ät lunch på deras restaurang, Humleliret. Fortsätt sedan via Åsarna och norrut. Den som har fått nog för dagen drar raka vägen till nattens boende i Brunflo, strax före Östersund. Men den som har tid och energi kvar gör rätt i att ta en omväg på väg 321 från Svenstavik, till Håkansta, där du tar färjan över till Norderön och besöker Tivars Gårdsmejeri, för att sedan ta nästa färja, på östra sidan av ön, och köra vidare till boendet.

Här bor du: Sörbygården Bed & Breakfast, Brunflo.

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
I Jämtland finns 17 000 sjöar, de flesta med drickbart vatten. Foto: Sandra Lee Pettersson.
Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Naturupplevelserna tar aldrig slut i Jämtland. Foto: Sandra Lee Pettersson.

Östersund

Utforska stan

I Östersund finns ett stort museiområde, Jamtli, med utställningar och aktiviteter både inomhus och utomhus. I friluftsmuseet möter du både djur och människor, och i Historielandet vandrar du omkring i miljöer från 1700-, 1800- och 1900-talet och möter människor som hörde hemma i den tiden. Efter den upplevelsen är det dags för att uppleva en dos Japan. Den japanska restaurangen Take Mikado startade i Brunflo redan 1987, långt innan sushi fanns i var och varannan svensk stad. Numera huserar denna klassiker uppe i stadsdel Norr. Mätt och belåten kan du sedan promenera ner genom stan till Badhusparken, ta en glass och vandra på klassisk festivalmark. Här brukar det vara utomhusscener under den populära Storsjöyran. För lite mer sommarkänsla, ta gångbron över till Frösön och få en känsla av Bali eller Thailand i Surfbukten – med hängmattor, sup-brädor, musik och skönt häng. Här kan du även åka vattenskidor eller wakeboard efter en eldriven kabel. Vandra sedan tillbaka till stan och avrunda kvällen med god mat och dryck på urtrevliga Jazzköket.  

Här bor du: Best Western Hotel Gamla Teatern, Östersund.

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Jazzköket. Prisad restaurang i Östersund där säsongen styr. Foto: Jazzköket.
Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Det bubblar på matfronten i Östersund. Fina innergårdar för rosterier, restauranger och mysiga serveringar. Foto: Jazzköket.

Frösön, Rödön & mot fjällen

Nostalgi och ekologi

Starta dagen med att åka över till Frösön. Uppe på Frösövallen äter du våfflor med utsikt mot Oviksfjällen, innan du kör över bron till vackra Rödön och besöker galleriet Byhuset, som alltid har spännande utställningar på gång. Fortsätt till Krokom och besök Gamla Lanthandeln – ett lanthandelsmuseum med nostalgivaror. Kör sedan på E14 i riktning mot Trondheim och stanna till i Ytterån för att gå på Mus-Olles Museum, ett livsverk av en unik storsamlare. Här finns 150 000 objekt, varav bland annat 23 000 förpackningar från olika tidsåldrar. När du kommer till Mattmar öppnar sig en fantastisk utsikt mot Oviksfjällen igen. Stanna till i Mörsil och ät en måltid på Kretsloppshuset, där allt är ekologiskt. Fortsätt sedan till Järpen och titta in på Lundhags Fabriksbutik för friluftsig shopping, innan färden går vidare till kvällens övernattningsplats, Edsåsdalen. 

Här bor du: Köjagården, Edsåsdalen.

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Törstig? Varsågod, godare än så här blir det inte! Foto: Sandra Lee Pettersson.
Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Missa inte det jämt­­länds­ka mathantverket! Foto: Sandra Lee Pettersson.

Edsåsdalen & Vålådalen

Ut i naturen

Nu väntar en heldag i fjällvärlden. Vakna på anrika Köjagården i Edsåsdalen och börja med att hajka upp på Renfjället. Ta en lunch på trevliga restaurangen Vita renen och fortsätt upp till toppen för fin utsikt mot Åreskutan. Därefter drar vi vidare till Vålådalen, som är en perfekt utgångspunkt för turer i fjällen. Här finns både cykel- och vandringsleder, och fjällstationen har uthyrning av cyklar och stigcykelskola. I närheten finns Blanktjärn, vars turkosa vatten drar mycket folk under högsäsong. Men just överbelastningen har blivit ett problem på senare tid – så hör dig för om ett besök rekommenderas för tillfället eller inte. En tjärn nära fjällstationen är Nulltjärn, som är en fin liten badsjö med sandstrand. I Vålån finns möjlighet att forspaddla och Ottsjön är perfekt för en kajaktur. Men när kvällen kommer väntar badtunna och bastu på boendet. 

Här bor du: STF Fjällstation Vålådalen.

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Cykling – en växande aktivitet för alla åldrar. Foto: Niclas Vestefjell.
Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
I gastronomiska Jämtland finns restauranger och gårdsbutiker i vart och vartannat hörn. Foto: Tina Starfrén.

Åre

Adrenalin och vin

Lämna Vålådalen och kör tillbaka till E14. I Undersåker tittar du in på Undersåker Charkuterifabrik, som startats av ägaren till den numera nedlagda Michelinkrogen Fäviken Magasinet. Intill ligger Krus Bageri med grymt gott bröd, så du lämnar Undersåker med både kvalitetscharkuterier från bygden och finbakat. Nu kommer säkert sötsuget också, men inga problem. Längs vägen in till Åre finns både den numera stora och kända Åre Chokladfabrik, och i Brattland finns också Janson Åre, som gör högkvalitativa chokladprodukter. Att närma sig Åre är en speciell känsla. Med berget som fond och sjön nedanför ligger byn och väntar med en mängd bra re­stauranger. Vill du få dig lite historia till livs är Fröå gruva ett bra utflyktsmål, med den gamla gruvan och god mat på Bergstugan. Klart du ska upp på Åreskutan också! För den som vill finns lifthjälp till en bra bit upp på berget, innan du knallar upp till våffelstugan och njuter både av fika och milsvid utsikt. Den som vill ha mer action tar lift upp på skutan med cykel, och åker ner på downhillederna. Sedan väntar middag och finvin på Vinbaren, Hotel Åregården. 

Här bor du: Hotell Granen, Åre.

Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Barnsligt gott! Men också vuxna smaker som gin och Bloody Mary. Foto: Åre chokladfabrik.
Jämtland för alla smaker – 36 tips inför en roadtrip
Undersåker Charkuterifabrik har alla rätt. Titta förbi för charkuterier från bygden. Foto: Undersåker Charkuterifabrik.

15 mathantverkare i Jämtland – värda en omväg

Äkta vara i Jämtland – på gastronomisk weekend

10 anledningar att åka till Jämtland

Äventyr i Jämtland – 3 dagsturer i Vålådalen

Jämtlandstriangeln – vandra en lagom lång klassiker


Text: Karin Wallén • 2021-06-24
SverigeRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen