Annons
Annons
På lördag sänks roamingavgifterna i hela EU. Foto: Istock.

På lördag sänks roamingavgifterna i hela EU. Foto: Istock.

Nyhet

Slutet på dyr surf på semestern är nära – nu sänks roamingavgifterna i EU

På lördag träder en ny EU-lag i kraft vilket innebär att teleoperatörer måste sänka sina roamingavgifter. Förändringen är ett första steg mot en total avskaffning av extraavgifter för surf inom EU och redan nu sänks priserna kraftigt.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-25 Uppdaterad 2021-06-23

Vagabond har tidigare skrivit om hur EU beslutat om en ny lag som kommer innebära slutet för extra avgifter, alltså roaming för användandet av mobiler utomlands. Avskaffningen ska ske stegvis och vara fullbordad i mitten av 2017 och då är det alltså tänkt att man ska kunna använda mobilen precis som hemma utan att behöva betala mer. 

Den första etappen av lagen träder alltså i kraft den 30 april i år. Från och med då får operatörer i EU inte ta ut mer än motsvarande 58 öre extra per minut för utgående samtal, 13 öre för ingående samtal, 23 öre per sms och 58 öre för varje megabyte surf.

Beroende på vilken operatör du använder dig av kan den nya regleringen innebära prissänkningar pÙ� upp till 70 procent på surf, sms och samtal som görs utanför Sveriges gränser.  

Dock kommer det att finnas undantag för när operatörerna får ta ut extraavgifter. Kort innefattar det fall när operatörer inte kan täcka sina kostnader av tjänsten på annat sätt. Ett annat undantagsfall gäller att lyssna på mottagna röstmeddelanden inom EU, det kommer fortfarande att kunna kosta efter 2017.

Så snart kan du alltså slippa att oroa dig för chockerande överraskningar i form av skyhöga mobilräkningar när du kommit hem om du råkade surfa lite för mycket under semestern! 

Gilla Vagabond på Facebook för fler reserelaterade artiklar i ditt flöde!

Källa: 3 Sverige/Mirror Online/PTS.

5 nya appar som förenklar resan

Här utspelar sig nya säsongen av Game of Thrones

Prisvärd lyx: 10 billigaste städerna för femstjärniga hotell

Stor guide: Pensionera dig utomlands – spara pengar


Text: Johanna Jackson • 2016-04-25
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top