Annons
Annons
Från och med idag lördag 14 mars avråder UD från alla utrikesresor. Foto: Getty Images

Från och med idag lördag 14 mars avråder UD från alla utrikesresor. Foto: Getty Images

Nyhet

Stopp för alla utrikesresor

Stopp för allt semesterresande till utlandet. Det är i praktiken innebörden av att Utrikesdepartementet (UD) från och med idag avråder från alla icke nödvändiga resor till samtliga länder. Avrådan gäller till och med den 14 april. Utrikesminister Ann Linde säger i en kommentar att "Nu är inte rätt tid att resa".

Text: Per J Andersson • 2020-03-14 Uppdaterad 2021-06-23

Stopp för alla utrikesresor
Så här ser UD:s hemsida ut sedan lördag 14 mars.

På UD:s hemsida kan man sedan någon timme tillbaka läsa:

”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.”

Avrådan gäller till och med 14 april. Då görs en ny bedömning.

Bakgrunden till stoppet är att Världshälsoorganisationen WHO den 11 mars sa att covid-19 nu är en pandemi och att sjukdomen finns eller snart kommer att finnas i alla världsdelar och kommer sannolikt att drabba alla världens länder.

UD uppger att man nu arbetar dygnet runt med frÙ�gor som rör coronautbrottet, inte minst genom att besvara samtal från allmänheten.

”Vi står nu inför en situation där omvärldsläget ändras mycket snabbt”, skriver UD på sin hemsida. ”Länder inför olika åtgärder med kort varsel för att begränsa smittspridning, det handlar om exempelvis inrese- och karantänsbestämmelser. UD har ett uppdrag att bedöma och informera om säkerhetsläget runt om i världen, så att svenska resenärer kan fatta egna, informerade, beslut. Som resenär bör man ta del av UD:s och ambassadernas reseinformation.”

UD meddelar ockå att man har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00 För akuta konsulära nödsituationer når man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05. Läs mer på UD:s hemsida.

Tidigare på dagen stängde bland andra Danmark och Norge gränserna för alla inresande som inte har ett giltigt eller angeläget skäl att resa in i landet. Att ta tåget genom Danmark eller att ta sig till Kastrup för att flyga ut i världen räknas inte som ett sådant skäl.

Norska UD avrådde också tidigare på lördagen från resor till utlandet och ber alla som befinner sig utomlands att komma hem så snabbt som möjligt. Också danska UD har tagit ett liknande beslut.

Finland har tidigare sagt att man ligger någon vecka efter övriga länder i Norden när det gäller smittspridningen. Island har undantagits från de amerikanska reserestriktionerna och tillåts fortsätta flyga till och från vissa amerikanska flygplatser.

Researrangörerna TUI och Ving ställer in alla flygningar fyra veckor framöver. Även Apollo säger att man kommer att ställa in alla flighter, men bara de de närmaste 14 dagarna. 

Läs också:

Så avbokar du Airbnb och får pengarna tillbaka.

Se också:

Stopp för alla utrikesresor
Vagabond kommenterade coronasmittans effekter på resandet och turismen i SVT:s Morgonstudio 13 mars (21 min in i sändningen).

Text: Per J Andersson • 2020-03-14
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen