Annons
Annons
Trafficking finns på flygplatser, hotell och mitt bland andra resenärer. Foto: GettyImages

Trafficking finns på flygplatser, hotell och mitt bland andra resenärer. Foto: GettyImages

Nyhet

Stoppa trafficking på affärsresan: Vänd inte bort blicken

Företag och affärsresenärer kan bidra till att sätta stopp för slavhandel och sexuellt utnyttjande av barn världen över. Nu vill barnrättsorganisationen ECPAT och BCD Travel öka företagens kännedom om trafficking.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-20 Uppdaterad 2021-06-23

Över 40 miljoner människor världen över är fast i modernt slaveri och en fjärdedel av dem är barn. BCD Travel har, i samarbete med organisationen ECPAT (End Child Prostitution and Trafficking), tagit fram en video med syfte att öka affärsresenärers kännedom om slavhandel och sexuellt utnyttjande av barn. Budskapet: Vänd inte bort blicken.

BCD Travel är ett ledande globalt affärsreseföretag som är verksamma i Sverige med kontor i Göteborg, Stockholm och Malmö. De vill öka kunskapen genom följande:

  • Utbilda egna anställda i att upptäcka och rapportera tecken på utnyttjande av barn
  • Uppmana kunder till att ansluta sig till ECPAT och involvera resenärer att upptäcka och rapportera den hÙ?r typen av brott
  • Samarbeta med andra i branschen för att skapa möjligheter som bidrar till att sätta stopp för människohandeln med barn

För mer information besök BCD Travel.

Om du ser tecken på att barn utnyttjas under dina resor ska du inte vända bort blicken. Istället bör du rapportera det till lokala myndigheter. Du kan även rapportera till ECPAT.

Anmäl till polisen

Tips bör i första hand alltid skickas direkt till polisen, om du är utomlands kontakta den lokala polisen.

Polisens tipsmail är itbrott.desk.rkp@polisen.se.

ECPAT Sverige har sedan 2005 drivit en webbaserad hotline. Dit kan vem som helst anonymt anmäla misstänkt sexuell exploatering av barn: resande förövare, dokumenterade sexuella övergrepp på barn (så kallad barnpornografi), grooming, människohandel och köp av sexuell handling av barn.

Viktig information

Som turist och affärsresnade kan man se och höra en hel del. Vid misstanke av trafficking eller olaglig verksamhet med barn bör man kontakta polis omdelbart och då är det bra att kunna ge viktiga detaljer:

1. Allt du kan säga om offrets eller den misstänktes identitet. Detta inkluderar fysiska beskrivningar såsom kläder, hårfärg, ansiktsdrag, vikt, höjd, kännetecken, tatueringar och ålder.

2. Andra detaljer som kan hjälpa till att identifiera de inblandade är ett eventuellt fordons registreringsnummer, märke, typ, färg (ta en bild om det är säkert att göra det), dialekter, språk som används mm.

3. Platsinformation som exempelvis namnet på restauranger och gatunamn.

4. Uppgifter om andra vittnen.

5. Den exakta tiden på dagen eller natten.

6. Samt om du är orolig för din egen säkerhet.

Här är flygplatsen som inför förbud mot plastflaskor

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar


Text: Helle Kikerpuu • 2019-09-20
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen