Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Uppmaningen: Därför borde du visa resekurage på semestern

I ett nationellt initiativ i kampen mot sexuella övergrepp mot barn uppmanas svenskar att visa resekurage och anmäla misstänkta övergrepp till polisen.

Text: Johanna Jackson • 2016-12-12

I vinter kommer massor av svenskar att resa utomlands. Men alla reser inte utomlands för att sola och bada. Många barn far illa och utnyttjas sexuellt av turister. Därför finns initiativet Resekurage för att informera om sexuella övergrepp i samband med semester utomlands. På hemsidan finns information om hur man bör agera om man misstänker att ett barn råkar illa ut, och man kan också göra ett quiz för att testa sitt resekurage.

Initiativet är ett nationellt samarbete mellan Sveriges länsstyrelser, Polisen, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT) samt World Childhood Foundation. 

– Det är viktigt att använda sitt resekurage om man bevittnar att barn far illa eller misstänker att de utsätts för sexuella övergrepp. Polisen är beroende av allmänhetens tips för att kunna ställa fler förövare inför rätta, säger Petra Tammert Seidefors, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm, i ett pressmeddelande. 

Fakta: Så bör du agera om du misstänker att ett barn utnyttjas där du semestrar

  • Anmäla via polisens tipsformulär på resekurage.se
  • Ringa svenska polisen på 114 14 från Sverige eller +46 77 114 14 00 från utlandet
  • Uppsöka lokal polis där du är

Text: Johanna Jackson • 2016-12-12
Nyhet

Scroll to Top