Det var på Poonsuk Road som den andra bomben detonerade under torsdagskvällen i Hua Hin. Anders Ryderberg,40, befann sig bara 40 meter ifrån explosionen. Foto: Anders Rydeberg.

Det var på Poonsuk Road som den andra bomben detonerade under torsdagskvällen i Hua Hin. Anders Ryderberg,40, befann sig bara 40 meter ifrån explosionen. Foto: Anders Rydeberg.

Nyhet

Svenske Anders bara meter från bomben i Thailand: “Kändes helt overkligt”

Det senaste dygnet har Thailand skakats av en serie av bombdåd. Anders Rydeberg, 40, från Uppsala hade precis beställt in en till öl när en av bomberna smällde av.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-12

Anders Rydberg befinner sig just nu i Hua Hin på semester med sin thailändska flickvän. När den andra bomben igår detonerade på en populär bargata i den svenska semesterfavoriten Hua Hin, satt de bara två barer bort från explosionen.  

– Vi hade precis spelat klart ett parti biljard när det small till rejält. Först blev jag helt handlingsförlamad, sedan tänkte jag “shit, vilken jävla smäll”, det måste ha hänt något allvarligt.

För Anders kändes sekunderna efteråt som en evighet. Folk började rusa in i baren från gatorna och i lokalen växte en stämning av oro och förvirring fram.

– Ganska snabbt började rykten om vad som kunnat hänt cirkulera. Den första explosionen hade vi hört talas om men det var ännu inte bekräftat att det var en bomb utan det spekulerades om det kunde ha varit en bilkrock eller skottlossning. Men den andra bomben kände man, det var nästan som en tryckvåg, säger Anders till Vagabond.

Svenske Anders bara meter från bomben i Thailand:
Explosionen skedde utanför en massagesalong. Foto: Anders Rydeberg.

När den andra bomben briserades kl. 22.35 lokal tid befann sig många turister ute på gator och barer. En kvinna som arbetade med att sälja gatumat dödades och minst 21 personer skadades. Anders och flickvännen befann sig inne på ett fullsatt London Guest House där ett liveband spelade. Baren på andra sidan gatan, som ägs av en svensk, träffades av projektiler. En italiensk man träffades i ryggen, skriver Expressen. Bland övriga skadade finns tre tyskar, ytterligare två italienare, tre holländare och en österrikare. Bara en kväll tidigare hade Anders och flickvännen handlat nattmat av kvinnan som de misstänker är personen som avled av bomben.

– Hon har en omgjord moppe som hon och hennes pappa och man brukar sälja Som Tum ifrån, du vet en typ av stark grön papayasallad. Det känns overkligt. Man tänker ju alltid att sådant här aldrig kommer drabba en själv eller personer i sin närvaro, säger Anders.

Efter att den andra bomben exploderade drog många barer på och runt Soi Bintabat ner sina jalusier, inuti väntade människor nervöst på nya uppgifter om vad som hänt.

– Vi tog oss så långt in vi kunde i lokalerna och väntade. Man var skärrad och kÙ?nde adrenalin. Barägarna ville inte släppa ut folk men efter ungefär en halvtimme började folk våga sig ut på gatorna igen, säger Anders Rydeberg. 

Under fredagen har han och flickvännen mest hållit sig inne på hotellrummet som myndigheter har uppmanat. De har följt utvecklingen på både traditionella nyhetssajter och på olika forum på nätet. De flesta av butikerna och restaurangerna håller stängt och på gatorna är det ovanligt lite folk ute.

– Men det finns många poliser och polisbilar med registreringsskyltar från Bangkok här.

Anders och flickvännen blir kvar i Hua Hin tills på söndag och i Thailand stannar han tills slutet av augusti. Händelserna som har inträffat har inte påverkat hur han känner för landet. I november, eller i oktober, kommer han att åka tillbaka igen.

– Jag är inte orolig. Galningar finns det överallt. Det är tråkigt men sant.  

Thailand – flera döda efter våg av bombdåd på turistorter

Därför sviker turister Europa – Vagabonds Per J Andersson i TV4

Singapore: Här är gatuköken som är först i världen med att få Michelin-stjärnor


Text: Johanna Jackson • 2016-08-12
Nyhet

Scroll to Top