Annons
Annons
Livsrustkammaren

En av de nominerade är Livrustkammaren belägen i Gamla stan i Stockholm. Foto: Erik Lernestål

Nyhet

Sveriges bästa museum – här är de 3 nominerade

Utmärkelsen Årets museum delas varje år ut till ett svenskt museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-18 Uppdaterad 2023-02-17

Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn samt besöksnäringen. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter.

– I våra nomineringar lyfter vi fram tre museer som visar mod i kreativa och nyskapande produktioner samtidigt som de värnar om kvalitet, kunskapsbygge och att jobba inkluderande. Det är tre inspirerande museer som juryn ser fram emot att besöka i det fortsatta arbetet med att kora Årets museum 2023, säger Lisa Månsson, juryordförande Årets museum samt överintendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Vinnaren av Årets museum 2023 tillkännages på museernas vårmöte den 25 april i Västerås. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Parisa Liljestrand. Förra året utsågs Nationalmuseum till Årets museum 2022.

Juryns motiveringar

Livrustkammaren

Utifrån sin kraftfulla vision att tillgängliggöra Sveriges kungliga historia för alla arbetar Livrustkammaren nyskapande och innovativt. Museets vision har bland annat tagit sitt uttryck i flera engagerande tillfälliga utställningar, digitala magasinsvisningar och den träffsäkra närvaron i sociala medier. Alltid modigt och med besökarna i fokus.

Trelleborgs museer satsar på nyskapande museipedagogik. Foto: Trelleborgs museer

Trelleborgs museer

Trelleborgs museer har i flera projekt och utställningar visat hur de vågar bryta ny mark genom att arbeta i nya inkluderande processer. Museerna är en relevant och angelägen mötesplats tack vare den generösa involveringen av civilsamhället. Nyskapande museipedagogik och fokus på språkutveckling gör dessutom att museerna når även våra yngsta medborgare.

Östergötlands museum

Östergötlands museum har under de senaste åren ömsat skinn, en förändringsresa som inspirerar. Museet arbetar aktivt  och med kvalitet för att nå ut brett och sänka trösklarna. Här erbjuds kunskapsupplevelser som överraskar och en arena för samhällsfrågor. Museet jobbar framgångsrikt och på vetenskaplig grund i samarbetsprojekt som skapar engagemang och nyfikenhet.

Östergötlands museum har genomgått en intressant förändring de senaste åren. Foto: Östergötlands museum

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen