Annons
Annons
Resenär med munskydd

Inga nya krav på covidvaccin för resenärer till Thailand. Foto: GettyImages

Nyhet

Thailand återinför inte krav på covidvaccination

Ett av svenskarnas favoritdestinationer för långväga resor är Thailand. När landet plötsligt gick ut med att man återinför krav på covidvaccin blev många tagna på sängen – nu helvänder Thailand om beslutet.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-09 Uppdaterad 2023-01-09

De nya bestämmelserna som flera svenska medier rapporterade om i dagarna skulle börja gälla från och med den 9 januari fram till 31 januari och skulle gälla för alla över 18 år, men nu svänger alltså Thailand gällande kraven. Varför kan man undra – ”alltför krångligt” verkar svaret vara.

– Att visa vaccinbevis skulle vara besvärligt och opraktist, så vårt beslut är att det är onödigt, säger hälsoministern Anutin Charnvirakul till Reuters.

På ambassadens hemsida som uppdaterades idag, måndag, står det i fet stil att resenärer inte behöver visa upp covidvaccin eller test inför resan.

Beslutet fick många resenärer och resebyråer att agera skyndsamt.

– Det kom abrupt och vi håller just nu på att sätta oss in i alla detaljer och är igång med att informera alla våra gäster som ska åka från och med måndag, sa Claes Pellvik, presschef på Ving till Aftonbladet.

Beslut efter Kinas öppnande

Beslutet att införa kraven togs i och med att Kina valde att öppna upp gränserna och flertalet länder, däribland EU, valt att införa krav på uppvisande av negativt covidtest vid inresor från Kina. Detta för att det råder osäkerhet kring vilka virusvarianter som cirkulerar i Kina jämfört med de varianter som sprids i övriga världen.

– Det finns en stor osäkerhet kring rapporteringen i Kina, läget inom sjukvården där och antalet avlidna, samtidigt som landet lättar på sina reserestriktioner, sa Jakob Forssmed (KD) socialminister på en pressträff torsdagen den 5 januari.

Den thailändske hälsoministern meddelande att en expertpanel ska ha kommit fram till att nivån av immunitet är tillräckligt hög, både i Kina och globalt. Slopandet av krav innebära att många fler miljoner kinesiska turister kan väntas resa till Thailand.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen