Tre av fyra svenska utlandsresenärer (76 %) lägger gärna en rejäl slant på restaurangbesök på semestern, enligt en undersökning från Momondo. Men hur mycket dricks ska man lägga? Inget, avrunda uppåt, tio procent – eller mer?

Mer än hälften (56 %) resenärerna har känt sig förvirrade när det är dags att betala notan, enligt undersökningen*. Inte så konstigt. Att ge dricks är ju ett paradexempel på något som inte är en formell regel, utan är outtalat och inte nedskrivet men som ändå förväntas – eller inte förväntas.

Förvirring

Upplagt för förvirring med andra ord. Hur i helsike gör de här? tänker man som resenär.

Särskilt bland unga resenärer, 18–24-åringarna, verkar förvirringen vanligast. Här uppger 62 procent att de någon gång känt osäkerhet kring hur mycket man förväntas slanta upp utöver totalsumman på notan. 

Många restauranger världen runt har numera betalkortsterminaler där tre olika nivåer av dricks ligger inlagda som förhandsval. För gästen är det då bara att trycka på en knapp: 5-, 10- eller kanske 15 procentsknappen (nivåerna varierar). Fördelen med att istället ge kontanter till den som serverat dig är ju att du premierar specifikt den personliga service just du fått.

Ibland kan man skriva in dricks med penna så att dricksen dras från betalkortet. Foto: Getty Images

LILLA DRICKSGUIDEN

Men skiljer sig drickskulturen mellan olika länder? Svar: Ja, men det finns också likheter.

Därför bjuder vi här på en liten guide i dricksandets konst:

Spanien

Ingen formell regel, varken här eller någon annanstans . Men restauranger förväntar sig ändå ofta en dricks på runt 10 procent – särskilt om man är i ett större sällskap. Men precis som nästan överallt annars så dricksar man efter hur nöjd man är med servicen. 

Kroatien

Förväntan om dricks kan variera lite beroende på typ av restaurang. På en krog i medelklassen uppskattas dricks på 5–10 procent vara rimligt. Finare restauranger kan förvänta sig en lite högre dricks, mellan 10 och 15 procent. Men samma tumregel som i Spanien: dricksa i nivå med kvaliteten på servicen du fått! 

Grekland

Inget stort dricksland. Men på finare restauranger dricksar man uppåt 10 procent – om man är nöjd det vill säga. På traditionella tavernor förväntas sällan dricks. På många ställen i byar och på öar kan man gå till kassan och betala efter måltiden och då kan det finnas en skål där man slänger ner några euromynt i dricks. I slutet av dagen delar (förhoppningsvis) personalen på innehållet i skålen.

Turkiet 

I Turkiet är det mer regel än undantag att man dricksar ungefär 10 procent. På finare restauranger med mer exklusiv service, eller om man fått extremt bra service, är det fint att säga tack med en lite högre dricks, kanske uppåt 20 procent.  Det är förstås inget krav, utan mest en uppskattad gest. 

Okej, ge mig tillbaka 60 euro i växel så är jag nöjd! Åh, tack så mycket! Foto. Getty Images

Frankrike

En lagstadgad serviceavgift på 15 procent inkluderas vanligtvis i notan på kaféer, restauranger och barer. Avgiften kallas ofta “service compris” på menyn eller notan. Om du är nöjd med servicen du fått kan du såklart välja att lämna en liten dricks utöver det, men det är det inte så många som gör. 

Thailand

Här saknas generell förväntan på att man ska dricksa, men det är förstås en fin gest om man gör det. vanligt är att man då lämnar hela eller en del av växeln. Det här gäller på restauranger. I gatustånd dricksar man i regel inte.  

Indien

Det här är landet där man generellt sett inte dricksar på restaurang – och heller inte förväntas. Med två undantag: riktigt fina restauranger och stora turistsällskap. Inte heller där är det förstås ett krav, men det förväntas att dricksa såväl servitörer som toalettpojkjar/flickor. Däremot bör också enskilda resenärer alltså dricksa hotellens väskbärare och annan servicepersonal (och de är många) som lever på minimal lön – där gör din dricks rejäl skillnad. Nivån varierar. På enklare ställen kan motsvarande 5–15 kr (ca 50–100 rupier) räcka, på finare hotell mm bör du dricksa mer till de som burit upp dina väskor till rummet, säg motsvarande 30–40 kr (ca 200–300 rupier).

USA

Det land som sticker ut i världen är USA. Här förväntas man ge dricks på 15–20 procent på restaurang, mer än i kanske något annat land. Det hänger ihop med låga löner i restaurangbranschen och därmed ett system där dricksen förväntas utgöra en ansenlig del av servitörernas ersättning. Kom ihåg att också ge motsvarande dricks till taxichaufförer, bell boys, väskbärare och andra inom servicesektorn. För lite dricks är förstås inte straffbart, men kan leda till rejält dålig stämning.

* Momondos undersökning gjordes som onlineenkät av Pure Spectrum. 1000 svenskar som planerar att resa under de kommande 3 åren svarade. Undersökningen skedde 19–25 januari 2024.

Läs också: Att göra i Palma – 20 guldkorn du inte får missa

Läs dessutom: Europas 10 bästa matdestinationer 2024