Foto: Ty Dalitz/ Lost Aussie.

Foto: Ty Dalitz/ Lost Aussie.

Nyhet

Ty, 29, reste från Sydney till London utan att flyga – efter vadslagning på fyllan

Vad gör man inte för att bevisa att ens vänner har fel? Under en sen utekväll 2014 slog 29-Ù�riga Ty Dalitz vad med sina vänner om att han skulle kunna ta sig från Sydney till London utan att flyga. Den 28 december 2016 – 846 dagar senare – kom han fram.

Text: Johanna Jackson • 2017-01-10 Uppdaterad 2021-08-13

Allt går med lite vilja, eller hur? Det var nog hur Ty Dalitz resonerade när han gav sig iväg på sin storslagna resa för drygt två år sedan. Slutdestinationen var London och målet var att ta sig dit utan att sätta sin fot i ett flygplan. Bakgrunden till hans äventyrliga ambition var alltså en alkoholpÙ�driven skämtsam vadslagning med en vän, enligt brittiska Metro

–Det tog mig 18 månader att spara ihop till resan och vid den tiden hade jag berättat om min idé för så många personer att jag inte ville se dålig ut om jag inte fullföljde den, säger Ty Dalitz till Vagabond. 

Sagt och gjort. Den 14 juli 2014 gav han sig iväg mot den indonesiska ön Bali, därefter seglade han till Malaysia, fortsatte med diverse färdmedel via Thailand, Laos och Vietnam för att därefter fortsätta sin resa mot Europa med tåg via Kina och Ryssland. Han ser flera fördelar med att resa utan att flyga. 

– När jag tidigare spenderade tre år med att resa genom Australien i en bil upptäckte jag att de bästa upplevelserna hände just när jag körde från en plats till en annan. När man flyger från en plats till en annan missar man många av de fina och genuina bitarna emellan. Dessutom gillar jag att utmana mig själv. 

Ty, 29, reste från Sydney till London utan att flyga – efter vadslagning på fyllan
Ty i Chernobyl.

Och lite likadant som resan började fortsatte den. Med risvinsfyllor i Vietnam, festande med lokala poliser i Indonesien och med vodkafyllor i Mongoliet i väntan på visum till Ryssland. Men hans strapatser innebar inte bara party.

Bland annat led han skeppsbrott i Indonesien, blev grillad i timtal av polis i Minsk som hotade med deportering och tvingades muta sig igenom gränsen mellan Moldavien och utbrytarrepubliken Transnistrien.

– En av mina värsta reseupplevelser var när jag försökte lifta mig igenom Schweiz. Det var tidig vinter och jag kom ingen vart på en hel dag. Det slutade med att jag sov på en parkbänk utanför en tågstation. 

Ty, 29, reste från Sydney till London utan att flyga – efter vadslagning på fyllan
I luftballong i Turkiet. Foto: Ty Dalitz.

Totalt tog Ty Dalitz äventyr honom på en resa som täckte drygt 60 000 kilometer och tog honom genom 41 länder. Priset för upplevelsen blev drygt 30 000 dollar, eller cirka 270 000 kronor. Som en jämförelse kostar en billig flygbiljett mellan Sydney och London drygt 8 000 kronor och tar mindre än 24 timmar. 

Vad ska han göra nu då? På sin blogg Lost Aussies skriver han att han har fått mersmak och planerar att fullfölja sin resa runt jorden.

För tillfället befinner han sig på Kanarieöarna och ska snart segla över Atlanten till USA. 

“Med den enkelhet som det innebär att resa under 2000-talet känner jag att det har blivit extremt svårt att kunna förtjäna titeln “äventyrare”. En dag i framtiden hoppas jag att betraktas som en sådan, men jag inser att jag fortfarande har en lång väg att gå”, skriver han på bloggen. 

Möt mannen som vandrade från Stockholm till Sydney

Här är den svenska piloten som tar Instagram med storm


Text: Johanna Jackson • 2017-01-10
NyhetIntervju

Scroll to Top