Annons
Annons

På stadsvandring genom Stockholm i kvinnornas fotspår. Foto: Stockholms Kvinnohistoriska

Nyhet

Upptäck kvinnornas Stockholm på historisk stadsvandring

Stockholm sitter på en mängd historiska berättelser – vissa mer kända än andra. Ta del av stadens spännande kvinnohistoria på stadsvandringar med Stockholms Kvinnohistoriska.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-26 Uppdaterad 2024-06-26

Stockholms Kvinnohistoriska slog upp sina imaginära portar 2019 för att lyfta kvinnornas berättelse och historia i staden. Som landets andra kvinnohistoriska museum, efter föregångaren i Umeå, har man sedan starten inte haft någon egen hemvist. Istället verkar museet i samarbete med sina 50 medlemmar för att lyfta kvinnohistoria på nya och innovativa sätt.

– Vi förvånar nog rätt många och spräcker hål i uppfattningen att ett museum måste ha en fysisk plats. Istället dyker vi upp på olika platser och i olika skepnader, säger Lino Camuz Eriksson som är koordinator och publikvärd på Stockholms Kvinnohistoriska.

”Kvinnohistoriens plats är överallt” lyder parollen som tydligt beskriver museets tillvägagångssätt som engagerar publiken genom utställningar, skolverksamhet, böcker, samtal och podd.

Lino Camuz Eriksson är koordinator och publikvärd på Stockholms Kvinnohistoriska. Foto: Stockholms Kvinnohistoriska

Vad är för- och nackdelarna med att ha ett museum utan fysisk hemvist?

– Grundidén om att kvinnohistoria inte ryms i ett rum har gjort att vi är väldigt lättillgängliga på andra sätt. Vi är snabbfotade och kan kroka tag i aktuella händelser och skapa nya programpunkter. Nackdelen av att inte ha en fysisk mötesplats är väl synligheten, säger Lino.

En populär verksamhet som museet driver är stadsvandringar genom olika delar av Stockholm. Det är ett sätt att levandegöra historierna som museet tar vara på och vill lyfta fram.

– Genom stadsvandringarna kommer vi nära folks vardag. Vi besöker platser och gator som många i vår publik kan relatera till på olika sätt, säger Lino.

Museet vill nå ut till alla stockholmare och besökare i staden, men framförallt den ickevana museibesökaren. Åldersspannet i publiken är stort med allt från unga gymnasieelever till 80-plussare. Beroende på vandringens tema lockas musikintresserade, barnmorskor, kompisgäng och festliga möhippor eller svensexor. Men en viss publiktyp sticker ut, tycker Lino.

– En kombination som är rätt vanlig är ”mor och dotter”.

Hur många män går era stadsvandringar?

– Det är inte tomt på män, men det är absolut flest kvinnor som går våra stadsvandringar.

Alla vandringar finns inte att tillgå på engelska, men vandringen ”Eva-Lisas Monument” om den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtson, erbjuds på engelska för turister under Pride varje sommar.

Musikalisk kvinnohistoria framför Grand Hôtel. Foto: Stockholms Kvinnohistoriska
Stadsvandringen om barnmorskan var Stockholms Kvinnohistoriskas allra första stadsvandring. Foto: Stockholms Kvinnohistoriska

Stadsvandringar av Stockholms Kvinnohistoriska:


Om barnmorskan

Med avstamp i 1600-talets Södermalm får publiken veta mer om uppkomsten av yrket i Sverige, vilken roll barnmorskan hade i samhället och hur bilden av barnmorskan förändrades fram till sent 1900-tal. Guide är Lisa Öberg, docent i historia och har främst forskat om kvinnors liv och arbete under 1800-tal och tidigt 1900-tal, men även om medicinhistoria.

Om Hembiträdet

Lisa Öberg, som är guide för vandringen om barnmorskan, har även tagit fram och guidar publiken i hembiträdets fotspår. Här får man hänga med genom uppkomsten av yrket, arbetsvillkor, organisering och piglördagen – förlagan till dagens ”lill-lördag”.

Sex i city – porr, sexklubbar och motstånd

Sverige var andra landet i världen att legalisera porr. Stadsvandringen tar publiken till tiden före och efter lagändringen, om motståndet och de personliga berättelserna som finns tillgängliga. Varför började Stockholm ses som “sexualitetens huvudstad” och hur växte idén om den svenska synden fram i takt med allt mer sexualliberala strömningar?

Musikhistoriska vandring: från Lill-Babs till Leila K

Stadsvandringen är ett samarbete med Scenkonstmuseet och tar publiken förbi salonger som Berns och Grand Hôtel, platsen där en trängselolycka med cirka 19 dödsfall inträffade på kvällen 23 september 1885 när sopranen Kristina Nilsson sjöng från hotellets balkong.

Eva-Lisas Monument

Utifrån ett personligt porträtt av den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtson tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia under 1960-talet. Stadsvandringen är skapad av konstnären Sam Hultin. Hen arbetar utifrån sitt intresse för queer historia, identitet och gemenskap.

Tack vare att Eva-Lisa arkiverade sitt liv och sina gärningar blev stadsvandringen möjlig och pekar på behovet av arkivering. Stockholm Kvinnohistoria vill uppmuntra till detta via rörelsen arkivism – ”en satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven, och lättare att dokumentera och bevara samtiden för framtiden”.

Läs mer om Stockholms Kvinnohistoriska!


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-26
NyhetIntervjuStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen