Annons
Annons
Staden Cuenca i Spanien är känd för sin gastronomi.

Spaniens okända stad Cuenca hyllas för sin mat och dryck. Därför ska du resa dit innan alla andra gör det. Foto: Getty Images, Casas Colgadas

Nyhet

Upptäck matstaden Cuenca – Spaniens gastronomiska huvudstad

I Spanien äter du gott i princip vart än du vänder sig. Men söker du det där lilla extra, ska du i år besöka Cuenca, utnämnd till Spaniens gastronomiska huvudstad.

Text: Karin Wimark • 2023-04-21 Uppdaterad 2023-04-20

Mellan Madrid och Valencia ligger den medeltida staden Cuenca som är känd för sina hängande hus ”casas colgadas” – balanserandes på en brant klippkant. Men staden är också en spännande matdestination med flertalet ambitiösa krogar som lyfter det traditionella köket på innovativa och moderna sätt.

Tapas och glas med dryck.
Spanjorerna är stolta över sitt kök. Fråga efter lokala delikatesser! Foto: Unsplash

Under det senaste decenniet har Spanien årligen belyst en mindre känd stad eller region som förtjänar att hyllas för sin gastronomi. 2023 utnämndes staden Cuenca till Spaniens gastronomiska huvudstad och under året satsar man stort på matrelaterade aktiviteter. Håll utkik efter specialmenyer, utomhusmiddagar och delta i workshops och provsmakningar av bland annat lokala delikatesser som patén morteruelo och Zarajos gjort på inälvor från lamm.

5 schysta krogar i Cuenca

1. Olea Comedor

Med inspiration av hela världen

Kliv in i ett öppet kökslandskap där kockar lagar mat på traditionella, lokala recept i moderna tappningar med inspiration från Medelhavet, Asien och Sydamerika. Olea Comedor listas i Michelinguidens Bib Gourmand, vilket innebär kvalitativa restaurangupplevelser för en prisvärd peng.

2. Casa de la Sirena

Modernt, vitt och fräscht

Strax intill de klassiska hängande husen ligger restaurangen Casa de la Sirena inhyst i en före detta lagerlokal. Vitt och fräscht, skulle man kunna beskriva interiören, där marmorbord och moderna möbler står i kontrast till den historiska utomhusmiljön. Här serveras prisvärda 4-rätters menyer på närodlade råvaror.

Restaurang med marmorbord och vitt tak.
På bästa adress i stan ligger Casa de la Serena. Foto: Casa de la Serena
Tallrik med röd dessert.
Lokala råvaror, internationellt tänk. På Casa de la Serena har man hämtat inspiration från all världens hörn. Foto: Casa de la Serena

3. Casas Colgadas

På stadens legendariska adress

Inte nog med att restaurangen huserar på en legendarisk adress i stadens omtalade hängande hus. Restaurang Casas Colgadas har också blivit en gastronomisk höjdpunkt i Cuenca. Dinera under vackert välbevarade träbjälkar vid rustika träbord och med stadens häftigaste utsikt. Kockarna skapar kreativa rätter på lokala råvaror med stort fokus på sås.

Fylld pasta med sås.
Moderna rätter i historisk miljö. Foto: Casas Colgadas
Restaurang med träpelare och stora fönster.
I en av Cuencas ikoniska byggnader ligger Michelinguiden-rekommenderade Casas Colgadas. Foto: Casas Colgadas

4. Mesón Nelia

Grisfötter och gott rykte

Familjeägda Méson Nelia fokuserar på det traditionella köket från Cuenca med rätter som torsk med pistage och manchego eller grisfötter fyllda med getost. Även denna restaurang listas i Michelinguidens Bib Gourmand.

5. Restaurante Parador de Cuenca

Statligt och ståtligt

I stadens läckra parador (ett av landets statligt ägda hotell, ofta med historisk bakgrund eller storslagna vyer) ligger Restaurante Parador de Cuenca, vackert belägen i vad som en gång i tiden var munkarnas matsal. Miljön är slående vacker. Maten vällagad och traditionell.

Kock lagar mat i restaurang.
Slå dig ner i den ståtliga matsalen. Passa på att fråga om hotellets historia mellan rätterna. Foto: Parador de Cuenca

Text: Karin Wimark • 2023-04-21
NyhetRestipsSpanienMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen