Spaniens okända stad Cuenca hyllas för sin mat och dryck. Därför ska du resa dit innan alla andra gör det. Foto: Getty Images, Casas Colgadas
Upptäck matstaden Cuenca – Spaniens gastronomiska huvudstad
I Spanien äter du gott i princip vart än du vänder sig. Men söker du det där lilla extra, ska du i år besöka Cuenca, utnämnd till Spaniens gastronomiska huvudstad.
Mellan Madrid och Valencia ligger den medeltida staden Cuenca som är känd för sina hängande hus ”casas colgadas” – balanserandes på en brant klippkant. Men staden är också en spännande matdestination med flertalet ambitiösa krogar som lyfter det traditionella köket på innovativa och moderna sätt.
Under det senaste decenniet har Spanien årligen belyst en mindre känd stad eller region som förtjänar att hyllas för sin gastronomi. 2023 utnämndes staden Cuenca till Spaniens gastronomiska huvudstad och under året satsar man stort på matrelaterade aktiviteter. Håll utkik efter specialmenyer, utomhusmiddagar och delta i workshops och provsmakningar av bland annat lokala delikatesser som patén morteruelo och Zarajos gjort på inälvor från lamm.
5 schysta krogar i Cuenca
1. Olea Comedor
Med inspiration av hela världen
Kliv in i ett öppet kökslandskap där kockar lagar mat på traditionella, lokala recept i moderna tappningar med inspiration från Medelhavet, Asien och Sydamerika. Olea Comedor listas i Michelinguidens Bib Gourmand, vilket innebär kvalitativa restaurangupplevelser för en prisvärd peng.
2. Casa de la Sirena
Modernt, vitt och fräscht
Strax intill de klassiska hängande husen ligger restaurangen Casa de la Sirena inhyst i en före detta lagerlokal. Vitt och fräscht, skulle man kunna beskriva interiören, där marmorbord och moderna möbler står i kontrast till den historiska utomhusmiljön. Här serveras prisvärda 4-rätters menyer på närodlade råvaror.
3. Casas Colgadas
På stadens legendariska adress
Inte nog med att restaurangen huserar på en legendarisk adress i stadens omtalade hängande hus. Restaurang Casas Colgadas har också blivit en gastronomisk höjdpunkt i Cuenca. Dinera under vackert välbevarade träbjälkar vid rustika träbord och med stadens häftigaste utsikt. Kockarna skapar kreativa rätter på lokala råvaror med stort fokus på sås.
4. Mesón Nelia
Grisfötter och gott rykte
Familjeägda Méson Nelia fokuserar på det traditionella köket från Cuenca med rätter som torsk med pistage och manchego eller grisfötter fyllda med getost. Även denna restaurang listas i Michelinguidens Bib Gourmand.
5. Restaurante Parador de Cuenca
Statligt och ståtligt
I stadens läckra parador (ett av landets statligt ägda hotell, ofta med historisk bakgrund eller storslagna vyer) ligger Restaurante Parador de Cuenca, vackert belägen i vad som en gång i tiden var munkarnas matsal. Miljön är slående vacker. Maten vällagad och traditionell.
Text: Karin Wimark • 2023-04-21
Nyhet • Restips • Spanien • Mat och dryck