Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Vad är skillnaden mellan nonstop- och direktflyg?

Scenario: Du söker efter flygbiljetter mellan två destinationer och får upp två bra biljettalternativ. Men ett av alternativen är benämnd "nonstop" och det andra "direkt". Vad är egentligen skillnaden? Vagabond ringde upp SAS presschef Fredrik Henriksson för att reda ut begreppen.

Text: Johanna Jackson • 2017-03-09 Uppdaterad 2017-03-09
Annons

Att hålla koll på alla flygbegrepp kan vara förvirrande. Men svaret på just denna fråga är faktiskt relativ enkel, när man väl lärt sig skillnaden.

– Ja, det kan vara svårt att hålla isär dem, eftersom de är väldigt lika, men i praktiken innebär det att ett direktflyg även kan ha mellanlandningar, säger Fredrik Henriksson.

Nonstop används alltså uteslutande för flyglinjer som går nonstop mellan punkt a och punkt b, utan stopp.

Begreppet direkt kan också användas för linjer som går direkt, eller nonstop, men får även användas för linjer som gör en teknisk mellanlandning (ibland fler), för att till exempel hämta upp passagerare eller för att tanka. Så länge linjen inte byter flygplan eller flygnummer. Hur länge en teknisk mellanlandning varar varierar, men det brukar ske så snabbt som möjligt. Oftast sitter passagerarna även kvar under mellanlandningarna.  

Så om tid är den viktigaste parametern i valet och kvalet mellan att välja en direkt- eller nonstop-flyg mellan samma destinationer är alltså nonstop att föredra. Däremot kan nonstop-flyg vara dyrare än direkt, något som så klart också kan spela roll i valet av flygbiljetter.™?


Text: Johanna Jackson • 2017-03-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top