Annons
Annons
Dean och Nala reser världen över tillsammans. Foto: Instagram/1bike1world

Dean och Nala reser världen över tillsammans. Foto: Instagram/1bike1world

Nyhet

”Vagabond-katten” räddades på cykelresa genom Europa

När Dean Nicholson från Skottland bestämde sig för att för att cykla och se världen hade han många intryck och upplevelser att vänta – men den mest avgörande händelsen skulle komma i form av en liten, övergiven kattunge.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-10-07 Uppdaterad 2022-06-14

”Hej alla, jag är Dean! Den 1 september 2018 lämnade jag Dunbar, Skottland, med ambitionen att cykla världen över. Tre månader och nio länder senare var jag vid gränsen mellan Bosnien och Montenegro, när jag hörde en liten kattunge jama allt vad den orkade och jaga ifatt mig – den försökte få min uppmärksamhet. Vi var 20 kilometer från närmaste stad och det blev snart tydligt, av hennes vänliga natur och hunger, att någon avsiktligt hade dumpat henne”.

Så började mötet som skulle få Deans resa och livsplaner att ta en helt annan vändning än planerat. Han bestämde sig för att ta med den lilla katten, som han döpt till Nala, till en veterinär för att se om hon hade ett chip eller en registrerad ägare i trakten. 

Enligt veterinären var Nala ungefär sju veckor och eftersom hon saknade både chip och ägare har hon varit Deans trogna resepartner sedan dess. Hon har fått ett pass, en parkettplats framtill på cykeln och tillsammans har de cyklat omkring 16 000 kilometer och har över 800 000 följare på Instagram. Dessutom har Dean nyligen släppt en bok, Nala’s World som blivit översatt till svenska (Nalas värld).

Om boken skriver Dean så här: ”När jag började på min episka solo-cykelresa var jag osäker på vart jag skulle härnäst. Sedan jag träffat Nala har hon gett mig ett syfte och sällskap. Jag har lärt mig många viktiga lektioner, inte bara om vår planet och människorna som lever på den, utan också om mig själv.”


Vart de än rester
får Nala mycket uppmärksamhet och deras resor dokumenteras av Dean på sociala medier. Episka cykelresor, tältplatser på de mest spektakulära platser, människor världen över och härliga kattbilder såklart. En del sin inkomst skänker Dean och Nala till olika välgörenhetsorganisationer. 

Planen är nu att jobba på olika djurreservat i Grekland under vintern, cykla till Ryssland till våren och sen fullfölja Deans ursprungsplan – att cykla till Thailand.

Om du vill följa Deans och Nalas äventyr finns de på flera plattformar.

På Instagram

På Youtube

Boken kan du köpa på bland annat Bokus.

Babyboom bland Ugandas bergsgorillor

5 sätt coronaviruset påverkar världens djur

Jättarnas kamp: möt elefanterna i Thailand på deras villkor


Text: Helle Kikerpuu • 2020-10-07
NyhetDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen