I Indien har man matat apor som annars brukar få mat av turister. Foto: GettyImages
5 sätt coronaviruset påverkar världens djur
När hela världen påverkas av coronavirusets effekter påverkas också djurvärlden på olika sätt, vare sig det är positivt, negativ eller bara helt knasigt! Här är fem exempel på hur viruset påverkar världens djur.
1. Handel med djur i fokus
Pandemin tros ha sitt ursprung på en marknad i staden Wuhan i Kina där man säljer djur. Detta har fått världen att rikta fokus på den globala djurhandeln. Bland annat har New York-baserade Wildlife Conservation Society uppmanat regeringar att förbjuda djurmarknader där levande djur säljs samt stoppa olaglig handel och tjuvjakt på vilda djur.
Dr Neil D’Cruze, som är forskningschef på World Animal Protection säger:
– Handeln med vilda djur medför enormt lidande och äventyrar människors hälsa. Om vi vill göra allt som står i vår makt för att skydda oss från virus som corona är ett permanent förbud mot handeln med vilda djur, i Kina och resten av världen, den bästa lösningen.
2. Djuren intar städer
Vildsvin i Barcelona, ankor i Frankrike, fåglar i Venedig och tusentals apor i Thailand. Djuren intar städerna när de töms på turister och lokalbor är hemma i karantän eller praktiserar social distansering.
- Kolla in filmklippen här: Djuren intar städerna under coronakrisen
3. Avsaknaden av turistintäkter
Även om vissa djur intar städerna eller får vara ifred från människor finns det andra som riskerar att påverkas extremt negativt av avsaknaden på turister. Experter inom natur- och djurskydd pekar på att såväl djur som utnyttjas och djur som blivit omhändertagna på schyssta reservat riskerar att lämnas åt sina öden när intäkterna från turisterna uteblir.
Minskningen av turister i exempelvis Thailand riskerar att slå hårt mot landets elefanter när djurskötarna inte längre har råd med den stora mängd mat som elefanterna behöver varje dag., skriver BBC.
– Om det inte kommer något stöd kommer elefanterna, varav vissa är dräktiga, att antingen svälta ihjäl eller tvingas tigga på gatorna, säger Lek Chailert, grundare av organisationen Save Elephant Foundation, till BBC.
Risken finns att elefanterna säljs tillbaka till djurparker eller återvänder till att arbeta illegalt inom skogsindustrin.
Läs mer om elefanter i Thailand!
4. Djur på Zoo
Över hela världen har olika djurparker varnat för vad avsaknaden av intäkter betyder för parken och djuren. En av dessa är Skansen som gick ut med nödrop om att verksamhet; där djurparken kostar miljoner att underhålla varje år, skulle kunna gå omkull redan före sommaren.
– Djurhållningen är det sista som får fallera. Men tar pengarna slut är det svårt att få tag på pengar till mat för dem, säger John Brattmyhr, vd för Stiftelsen Skansen, till SVT Nyheter.
Kort efter beskedet slöt människor upp och enligt tidningen Mitti fick Skansen in över tre miljoner kronor i över en helg. Även Kolmården har drabbats av krisen:
”Från och med den 1 maj öppnar vi upp delar av djurparken för säsongen, på ett omsorgsfullt sätt. Sedan tidigare har vi öppnat för årskortsgäster och hotellgäster utvalda datum med start den 10 april”, skriver man på hemsidan.
5. Chatta med ålar
Ett av de mest udda sätt pandemin påverkat djurvärlden, och även oss människor, kommer från Japan där ett akvarium i Tokyo har uppmanat besökare att ”videochatta” med akvariets ålar.
Ålarna sägs ha avvant sig vid mänsklig kontakt när akvariumet tvingades stänga vilket gör att det är svårt att kontrollera hur ålarna mår eftersom de försvinner ner i sanden, skriver akvariet. Därför har man nu efterlyst människor som kan vara social med ålarna via en videochatt. Begäran har fått stor spridning i Japan under den japanska hashtagen #PleaseRememberHumans.
Världens 10 grymmaste turistattraktioner
Viral trend från Australien: släng soporna i finaste stassen
Podcast: Därför älskar jag att resa i Afrika
Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-02
Nyhet • Djur & natur