Annons
Annons

Dags för en renovering av af Chapman. Foto: GettyImages/Johner Images

Nyhet

Vandrarhemmet af Chapman försvinner från Skeppsholmen för en tid

Älskad Stockholmsikon och vandrarhem sedan 40-talet. Af Chapman är i behov av en välförtänt renovering.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-07 Uppdaterad 2021-10-07

Den tremastade fullriggaren af Chapman är en flytande ikon i Stockholm. Året om ligger hon förtöjd vid Skeppsholmen och charmar såväl lokalbor som besökare. På kvällarna är skeppet upplyst och skiner vit i mörkret och sedan 1940-talet har hon fungerat som vandrarhem. Nu är det dags för en välförtjänt renovering, men det är fortsatt möjligt att boka in sig i tillhörande Hantverkshuset på Skeppsholmen.

– Det här är verkligen ett flaggskepp i dubbel bemärkelse, det är ett flaggskepp i sig men det är också ett flaggskepp för Stockholm, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen till Svt.

Renoveringen, som beräknas vara klar våren 2022, omfattar riggen, däcket och på sikt skrovet. Vandrarhemmet har 77 rum och över 100 bäddar samt servering på däck för allmänheten.

Seglat jorden runt

Hon byggdes 1888 i Whitehaven i England för trafik i Australien. År 1947 köpte Stockholms stad af Chapman av flottan för 5 000 kronor varpå Svenska Turistföreningen köpte skeppet av Stockholm stad och byggde om det till vandrarhem 1949. Innan dess har skeppet bland annat seglat till Australien, Nordamerika och Indien.

Quiz: Har du koll på Stockholm?


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-07
NyhetSverigeStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen