Annons
Annons

Jurta, fyrtorn och skepp – vi listar några av Sveriges mest annorlunda boenden. Foto: STF & Bosse Lind.

Restips

7 av Sveriges mest udda vandrarhem

Har du bott i en kolarkoja, fyrton, eller mongolisk jurta? Vi tipsar om några av Sveriges mest annorlunda vandrarhem!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-02 Uppdaterad 2022-07-02

1. Fyrtorn

Gotland

Bo intill ett polkarandigt fyrtorn på den gotländska savannen! STF Närsholmen Fyr & Logi ligger längst ut på en udde i naturreservatet Närsholmen på sydöstra Gotland. Här sover du i det gamla fyrvaktarhuset omgiven av ståtliga enar och färggrann blomsterprakt med havet och kalkstensstränder bredvid. Rökeri, bageri, restauranger och gårdsbutiker finns bara en kort cykeltur bort.

Bo på den gotländska savannen. Foto: STF.
Sov i den gamla fyrvaktarbostaden hos STF Närsholmen fyr & logi. Foto: STF.

2. Säter

Värmland

Bland getter och fjällkor! STF Ransbysäter bjuder på boende på gammeldags vis i timrade säterstugor omgiven av orörd natur och betande djur. Stugorna har varken el eller rinnande vatten utan bjuder istället på ett rogivande fäbodliv. Njut av en sprakande eld, att hugga ved, hämta vatten ur brunnen, ta ett dopp i sjön eller utforska vandringslederna i området. En get-detox kan man säga.

3. Skepp

Stockholm

Drömmer du om livet på havet? Vid Skeppsholmen, mitt i centrala Stockholm, ligger den präktiga, tremastade fullriggaren af Chapman. STF af Chapman & Skeppsholmen är den ultimata kombinationen av kluckande vågor och myllrande stadsliv. Här har du helt enkelt nära till både och. Dessutom på vink-avstånd till kungen och drottningen. Skepp o hoj!

Mer havsnära kan du knappast bo. Foto: Bosse Lind/STF.

4. Jurta

Skåne

Glamping på ny nivå! Den som följer gångvägen in i den skånska bokskogen från Frostavallen kommer så småningom fram till ett gäng mongoliska yllehyddor. Det är STF Nyrup naturhotell – hotellet där allt går lite långsamt; matlagningen tar flera timmar, samtalen blir långa – och tystnaden ännu längre. Laga mat över öppen eld i uteköket och njut av trädens sakta susande.

Bo bland kloka träd i Skåne. Foto: STF.

5. Lotstorn

Blekinge

Karlskronas skärgård var den plats som överraskade Vagabonds redaktör Karin Wimark mest när vi begav oss ut på vår sydsvenska roadtrip. Aspö är en av skärgårdens öar och går att nå med gratis bilfärja. Checka in i STF Aspö Lotstorn för att vakna upp med vidunderlig utsikt över öar och hav. Lotstornet erbjuder ett rum på varje plan och överst ett utkiksrum med fönster i alla väderstreck. En perfekt utgångspunkt för att upptäcka skärgården till fots eller cykel.

Vakna upp med utsikt över kobbar och skär. Foto: STF.

6. Fängelse

Varberg

Bo bakom lås och bom! Varbergs ikoniska fästning ligger placerad med utsikt över både semesterstad och hav. Fästningen har sedan 1200-talet agerat fängelse enda fram till 1931. Idag agerar det vandrarhem och bed & breakfast. Men oroa dig inte, du slipper de medeltida fängelsehålorna (som däremot går att besöka dagtid tillsammans med Bockstensmannen som också huserar i fästningen) och sover istället som en bekväm bov i någon av kronohäktets celler från 1852. Packa din randigaste pyjamas!

7. Kolarkoja

Västmanland

Sveriges mest primitiva vandrarhem! STF Kolarbyn Eco Lodge ligger mitt ute i den västmanländska granskogen. Här saknas både elektricitet och rinnande vatten. En möjlighet till digital detox och att få uppleva livet som det var förr. Du bor på fårskinnsfällar i en kolarkoja – ett slags boende som användes förr i tiden vid kolmilor där träkol tillverkades. Flytande bastu, kanoter och roddbåt finns att hyra, och den som vill boka till ridtur eller överlevnadskurs kan göra det. Glöm inte att ladda telefonens batteri – eller kanske inte …?

Sov som en kolare i en kolarkoja. Foto: Mikaela Larm/STF.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-07-02
RestipsSverigeHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen