Annons
Annons

Världens första kommersiella flygtur på 100 procent biobränsle. Foto: ATR.

Nyhet

Milstolpe: världens första kommersiella flygning på 100 % biobränsle

Idag, 21 juni 2022, genomfördes världens första kommersiella flygning med 100 procent bioflygbränsle i båda motorerna. Flygturen gick mellan Malmö och Bromma.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-21 Uppdaterad 2022-06-21

Den historiska flygturen mellan Malmö och Bromma tog totalt en timme och tjugo minuter – och skedde alltså på hundra procent bioflygbränsle. Flygturen var ett samarbete mellan flygplanstillverkaren ATR, flygbolaget BRA och bränsleleverantören Neste.

– Idag är en historisk dag för flyget. Efter mer än hundra års flygning med fossilt bränsle står vi på tröskeln till en ny era, säger ATR:s vd Stefano Bortoli i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande skriver ATR att man bör se dagens flygning som ”ett bevis på att det är möjligt att snabba på omställningen till nettonollutsläpp om alla intressenter i flygbranschen samarbetar mot det målet. Den innebär en milstolpe, inte bara för Sverige utan även globalt, eftersom flygningen bevisar att tekniken finns och har stora fördelar för flyget, både här och nu och i framtiden”.

– Dagens flygning bevisar att 100 procent biobränsle är det snabbaste och mest effektiva sättet att redan idag minska utsläppet från flyget och snabba på utvecklingen mot den svenska flygbranschens mål med fossilfritt inrikesflyg 2030, säger Per G Braathen, ordförande för BRA,


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-21
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen