Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Australien

10 x Sydneystränder

När du har gjort operahuset, svettats i botaniska trädgården och dryckit dina drinkar i Darling Harbour är du värd ett dopp i det blå. Vi har listat Sydneys 10 bästa stränder.

Text: Redaktionen • 2010-02-05 Uppdaterad 2010-02-05

1. Bondi

Mest omtalad, en av de största och ligger närmast stan av Sydneys havsstränder. Hit åker man för att sola, bada, surfa, titta på folk, gå i affärer, sitta på ute­serveringar, gå på utomhusbio eller för att använda skateparken. Buss 380 går hit från Circular Quay i centrum via Oxford Street. Mellan Bondi och Coogee går en strandbuss på sommaren.

2. Tamarama

Trendigast i söder är den här lilla stranden som ligger inträngd mellan två branta klippor. Populär hos jetsetfolket och även en mötesplats för homosexuella. Inga hårda surf­brädor är tillåtna men många an­vänder bodybrädor. Ström­­marna kan vara starka. Lättast tar du dig hit genom att ta bussen till Bronte och gå därifrån eller åka mot Bondi och hoppa av buss 380 innan den svänger av mot vänster ner mot stranden.

3. Bronte

3 Riktig familjestrand med barbecueplatser, bord, lekplats och grönområde precis bakom sanden. Lokalbefolkningen som vill und­vika de mesta turisterna på Bondi letar sig också hit. En radda bra frukost- och lunchkaféer ligger på gatan söder om stranden. Buss 378 går till Bronte.

4. Clovelly

Det som är speciellt med Clovelly är den djupa, smala viken som gör att vattnet ofta är lugnt nog för att snorkla i. Här ligger också ett par bra dykställen. Själva strand­remsan är väldigt liten. Buss 339 från The Rocks via Surry Hills.

5. Coogee

Efter Bondi den största stranden av de sydliga. Nästan lika stort utbud av restauranger, barer och shopping. Lite mindre vågor på grund av Wedding Cake Island som ligger utanför kusten här. Buss 372 från Railway Square via Surry Hills eller buss 373 från Circular Quay via Oxford Street.

6. Redleaf Pool

Redleaf är stranden med stans mest cent­rala läge i Double Bay nära Point Piper, alltså på södra sidan av Sydney Harbour. Hit kommer stadsborna som inte ens orkar ta sig ut till Bondi. Coolhetsfaktorn är hög. Det finns en träbrygga som går ovanpå hajnätet och här spatserar många fram och tillbaka för att synas. Buss 324 och 325 går hit från Circular Quay. Det är gångavstånd från Edgecliffs tågstation.

7. Obelisk

Strand för dem som vill kasta alla kläderna. Gayvänlig. Ligger på norra sidan av Sydney Harbour på Middle Head där man ser rakt ut till öppna havet mellan södra och norra fastlandet. I närheten ligger Cobblers Beach, även den en nudiststrand. Bussarna till norra Sydney utgår från Wynyard Park i centrum. Buss 244 går till Obelisk Bay.

8. Manly

Den mest kända stranden i norra Sydney. Många tar färjan hit över Sydney Harbour för att sedan gå de få hundra meterna från ham­nen till stranden. Manlys strandpromenad bjuder också på storslagna utsikter uppifrån klipporna. Färjan går från Circular Quay. Buss 169 startar vid Wynyard Park.

9. Whale Beach

Rätt okänd bland förstagångsbesökare till Sydney, men de som vet anser att Whale Beach är en av de vackraste stränderna i stan. Och den är inte lika full med folk som de längre söderut. Buss L88 från Wynyard Park till Avalon och sen buss 193.

10. Palm Beach

Allra längst upp i norr förtjänar Palm Beach att nämnas. Vacker, öde och svåråtkomlig. En brant stig leder upp till fyren Barrenjoey från 1881. Här har du utsikt över havs­viken Pittwater och nationalparken Ku-ring- gai Chase. Gör en heldagsutflykt av det. Buss L90 från Wynyard Park.


Text: Redaktionen • 2010-02-05
AustralienRestipsSydney

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top