Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Australien

Australien: Därför förbjuds klättrare från att bestiga Uluru

Att besöka den röda sandstensklippan i Australiens outback står högt upp på många turisters önskelista. Länge har man även kunnat bestiga den 385 meter höga toppen. Men snart är det slut med det. Efter oktober 2019 får inga turister klättra på den heliga klippan.

Text: Johanna Jackson • 2017-11-02 Uppdaterad 2021-06-23

Debatten om klättrares vare eller icke vara på Uluru, tidigare Ayers Rock, har pågått i decennier, skriver CNN. Men nu har ett beslut fattats efter att representanter för nationalparken och anangu-folket, som äger marken, röstat i frågan. 

Bakgrunden till förbudet är att Uluru betraktas vara helig mark för Australiens ursprungsbefolkning.

Turister som besöker klippan har länge mötts av skyltar som ber folk att låta bli att klättra upp för den utav respekt. Men då det inte funnits ett officiellt förbud har cirka 60 000 turister per år struntat i ursprungsbefolknings önskan och klättrat ändå, enligt The Independent.

Debatten har hettats upp ytterligare på grund av incidenter då turister skymfat platsen genom att till exempel ta avklädda bilder på eller framför landmärket. Slutligen är den 1,6 kilometer vandringen upp till toppen riskfylld och förenat med faror som värmeslag och fallolyckor. 36 personer har dött av klättringen, efter att man började föra statistik 1958.

Australien: Därför förbjuds klättrare från att bestiga Uluru
Klättringen uppför Uluru är brant och riskfylld. Foto: Getty Images.

Senast 2009 föreslogs ett förbud som dock inte gick igenom. Bland annat menade motståndare att det skulle vara allt för negativt för turismen.

Antalet besökare som klättrar uppför klippan har dock varit stadigt nedåtgående. Av de 300 000 turister som besökte världsarvet under 2015 valde endast 16 procent att bestiga toppen, enligt CNN.

Men nu har alltså ett beslut fattats som förbjuder klättrare efter den 26 oktober 2019. Datumet är symboliskt och sammanfaller med årsdagen då marken lämnades tillbaka till dess traditionella ägare från den australienska regeringen. Beslutet är sedan länge efterlängtat. 

”Det är en extremt viktig plats, det är ingen lekplats eller nöjespark som Disneyland. Att klättringsleden stängs är inget att vara upprörd över, utan en anledning att fira,” kommenterade Sammy Wilson, anangu och styrelsemedlem i nationalparken som Uluru.

Quiz – vad kan du om Australien?

12 vidunderliga bilder från Australiens kust som är som konstverk från naturen

Magiska drömresor – redaktionen listar 30 upplevelser de aldrig glömmer


Text: Johanna Jackson • 2017-11-02
AustralienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen