Annons
Annons
Badhus som blivit ett museum

Badhuset som gjordes om till ett bejublat konst- och textilmuseum. Foto: La Piscine

Frankrike

Badhuset som blev Frankrikes bästa museum utanför Paris

I den nedgångna staden Roubaix, strax intill Lille, gömmer sig en av Frankrikes okända kulturskatter. La Piscine är historien om badhuset som blev en bejublad turistattraktion.

Text: Ola Liljedahl & Lena Nyblad • 2022-08-28 Uppdaterad 2022-08-29

En äldre man, François Bernard från Bordeaux, tittar sig runt. Tårar skymtar i hans ögon. Sedan utbrister han:

Fantastique!

Han har inte varit tillbaka till staden Roubaix i norra Frankrike sedan han lämnade den för många år sedan. Nu står han i det som en gång var hans ungdoms badhus och häpnar över hur det blivit ett av världens vackraste museer – med en av de bästa historierna. La Piscine. Bassängen.

Det ligger som en juvel i en stad som idag är en av Frankrikes allra fattigaste. Själva centrum i Roubaix är visserligen pampigt på det sätt som många franska städers centrum är, men man märker snabbt att det är en stad som inte mår bra. Medier rapporterar om 30 procents arbetslöshet och att 40 procent av de 95 000 invånarna lever under det som klassas som fattigdomsgräns i Frankrike.

Annat var det för hundra år sedan. För att förstå storheten med La Piscine börjar vi där och då. Roubaix är känt för sin textilindustri. ”Världens yllehuvudstad” kallas den, och ingen har en tanke på att stora delar av industrin snart ska försvinna till Australien och Nya Zeeland. I staden finns många rika textilfabrikörer och, förstås, mängder av arbetare som bor trångt och utan duschmöjligheter. Staden plågas därför av tuberkulos, den tidens covid. Vart sjätte dödsfall i Frankrike beror på lungsjukdomen, i Roubaix hostar och dör ännu fler.

Folk går in på museet La Piscine
Första året, när museum invigdes, kom det hela 200 000 besökare. Foto: La Piscine

Jean-Baptiste Lebas heter stadens socialistiske borgmästare. Hans pappa var själv en fattig textilarbetare, och nu kläcker Lebas idén att bygga ett stort badhus. Där ska de fattiga kunna sköta sin hygien. Och bygger man det bara tillräckligt lyxigt kommer även de rika att vilja gå dit, vilket innebär att invånarna i Roubaix kommer att mötas oavsett samhällsklass. Så får det bli. 1932 invigs badhuset, som blir en total succé.

Omklädningsrummen är små privata hytter i flera våningsplan. Badgästen kliver in ett rum där man tar av sig kläderna, går sedan ut i ett duschrum som i sin tur leder ut mot bassängen. På så sätt har alla inne i badhuset koll på att nya gäster har duschat innan de hoppar ner i bassängen, och så ska tuberkulosen stoppas.

Det var då det. Men efter femtio års kärlekshistoria med invånarna stängde badhuset 1985. Taket höll på att rasa och det blev alldeles för dyrt att rusta. Den gamla byggnaden skulle rivas. Planer smiddes. Parkeringshus? Bostäder? Men inget hände.

Konst i museet La Piscine
Genom sin popularitet har museum växt. Flera nya utställningslokaler har byggts i anslutning till bassängen, och den senaste invigdes nyligen. Foto: La Piscine
Konst i museet La Piscine
La Piscine har utnämnts det till Frankrikes bästa museum utanför Paris av magasinet Journal des Arts. Foto: La Piscine

Laura Louvrier som visar oss runt på museet tror att det gamla badhuset helt enkelt var en del av Roubaix själ som ingen riktigt vågade ta ansvar för att förstöra. Så det stod där och tynade bort så sakteliga. På samma sätt som ett en gång unikt textilmuseum i staden hade stängt i samband med andra världskriget och aldrig öppnat igen.
Men för drygt tjugo år sedan hände något. I ett försök att återskapa en stolthet i staden Roubaix beslutades att bygga ett konst- och textilmuseum igen. Unika textilsamlingar plockades fram efter årtionden av magasinering.

Protesterna var många. Va? Museum? Nu? Varför då? Arkitekten Jean-Paul Philippon, som förvandlat den nedlagda järnvägsstationen Gare d’Orsay i Paris till ett av världens främsta konstmuseer, Musée d’Orsay, fick uppdraget och såg det gamla badhuset.

När La Piscine invigdes 2001 hoppades man att museet ett bra år skulle locka 50 000 besökare. Första året kom 200 000. Prestigemagasinet Journal des Arts utnämnde det till Frankrikes bästa museum utanför Paris. Folk insåg att museet är värt en omväg alla dagar i veckan, och det var det bara att börja tänka på utbyggnad. En lång nedstängning på grund av renoveringen följdes av en lång nedstängning på grund av pandemin. Men nu, lagom till 20-årsjubileet, är La Piscine öppet igen. Poolen glittrar, statyer trängs vid vattenkanten, omklädningsrummen är coola utställningsytor och alla som besöker museet första gången säger som den tårögda äldre mannen:

– Fantastique!

Om någon besökare ramlat i vattnet? Jodå, det har hänt.

Läs mer: Cityguide till Lille – där det franska och flamländska möts


Text: Ola Liljedahl & Lena Nyblad • 2022-08-28
FrankrikeRestipsKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top