Annons
Annons
Queenstown är känt för sina fantastiska vyer och extremsporter. Foto: GettyImages

Queenstown är känt för sina fantastiska vyer och extremsporter. Foto: GettyImages

Nya Zeeland

24 timmar: Ett adrenalinfyllt dygn i Queenstown

Visst kan man ta det lugnt i hyperaktiva Queenstown, men då missar man själva grejen. Staden är en bas för slående vackra äventyr.

Text: Helle Kikerpuu • 2015-10-15 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

07.30 Starta motorn

Ladda med kaffe i tanken. Joe’s Garage (Searle Lane) är en perfekt startbana för resten av dagen. Kaféet är inrett som ett garage och musiken flödar över både lokalbor och ett fåtal turister. Ett råd på vägen: ät lätt.

08.40 One, two, three – BUNGY!

Buss ut med AJ Hackett Bungy NZ till underbart vackra Gibbston Valley och Kawarau Bridge Bungy. Världens första kommersiella bungy. Här blir man vägd, säkrad och ställd på den bro som snart ska försvinna under ens fötter. Kom ihåg: man är supersäker. Le mot kameran och hoppa på tre. Sen är du garanterat klarvaken!

11.00 Häng på hak

Efter en bungy ska man alltid belöna sig själv. Lunch på det legendariska ham-burgerhaket Fergburger (42 Shotover Street) stillar hungern. Var beredd på en kö, eller ring och beställ i fÙ?rväg. En sväng genom den lilla stads-kärnan går fort, men missa inte The Remarkables Sweet Shop (39 Beach Street). Fudge, choklad och sötsaker i massor.

24 timmar: Ett adrenalinfyllt dygn i Queenstown
Adrenalinkick hos Kawarau Bridge Bungy. Foto: AJ Hackett Bungy NZ

12.00 Vägen till paradiset

Ungefär 30 minuters bilväg bort ligger orten Glenorchy och naturområdet Paradise.- Vägen dit löper längs Lake Wakatipu och utsikten är makalös. Snöklädda bergskedjor kantar sjön, gröna ängar, ormbunkar och skogar susar förbi. Har man ingen bil är Nya Zeeland världens mest liftarvänliga land, men som regel ska man ändå alltid vara petig när man väljer skjuts.

12.30 Sagan om Glenorchy

I Glenorchy kan man rida, vandra eller åka på guidad tur på Dart River. I lugn takt rekommenderas att vandra runt sjön på Lagoon Boardwalk. Sjön är känd för de svarta svanarna. I Paradise finns fler vackra vandringsleder, och för Sagan om ringen-fantasten finns sceniska platser att besöka, som Lothlórien.

14.00 65 sekunders utsikt 

Om man funderar på att hoppa fallskärm så är detta en av de absolut bästa platserna. Med en spektakulär utsikt över bergen är flygturen en tappa-hakan-upplevelse. Men kanske är man alldeles för fokuserad på att snart hoppa ut från planet, 4,5 km ovan mark. Ett fritt fall på 65 sekunder. Vill man spara pengar kan man hoppa från en lägre höjd. skydiveparadise.co.nz. 

24 timmar: Ett adrenalinfyllt dygn i Queenstown
Fika i Glenorchy.

18.00 Äntligen middag

Tillbaka till Queenstown och efter en dag som denna är det skönt att slappna av och bli ompysslad på tapasrestaurangen The Bathhouse. Känd för sin fiskgryta (chowder) och det underbara läget vid stranden. Kicka av dig skorna, känn den oslipade sanden under fötterna och njut av solnedgången som speglas i Lake Wakatipu. 

20.00 Panoramashow

Ta linbanan till Queenstown Skyline Gondola. Här visas en panoramashow med bergskedjan The Remarkables som fond. På Skyline Bar skakas det fram utsökta cocktails. Annars kan du testa en nyzeeländsk Pinot Noir och bara njuta av utsikten och solnedgången.

22.00 Stjärnklart

Ta chansen att blicka ut i rymden och guidas med teleskop för att se det ikoniska Södra korset, Vintergatan och främmande planeter. Från gondolen går man en kort promenad till Bob’s Peak för lite stargazing och har man tur ligger hela stjärnhimlen molnfri och klar att beskådas. Jackor tilldelas på plats om det blir kallt.

24 timmar: Ett adrenalinfyllt dygn i Queenstown
Bergskantade Lake Wakatipu.

00.00 Början på slutet

Tillbaka på Searle Lane. Här startades dagen med en lätt frukost och avslutas nu på rockiga Zephyr Bar. Stället är populärt bland kiwis. Beställ en öl och avrunda kvällen med lite biljard.

Missa inte!

Arrowtown. 20 minuters bilväg norrut, med pittoresk stadskärna, bergskedjor, skogar och vattendrag. På hösten inbäddad i ett orangefärgat bolster, och otroligt vacker.

Missa gärna!

Själva stadskärnan. Trist och turistpackad under högsäsong. Bege dig istället på utflykt i det vackra landskapet för att upptäcka underverket Nya Zeeland. 

 

Nya Zeeland – roadtrip i äventyrens land

5 händelser du inte får missa på Nya Zeeland

Här är världens mest färgsprakande städer

19 saker du inte får missa i Belgrad


Text: Helle Kikerpuu • 2015-10-15
Nya ZeelandRestipsWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top