1. Gotland
Kiosken som tar korv på allvar
Finns det något som kan klassas som mer svensk streetfood än korv med bröd? En svårslagen rätt som inte kräver bestick och som kommit att bli standard på landets alla bensinmackar och nästintill obligatorisk efter ett besök på Ikea. Kvaliteten på själva hantverket har det dock varit sisådär med fram tills en gotlänning höjde ribban på korvmakeri rejält.


För på Gotland bär alla vägar till Roma, om man är korvsugen. I det gamla sockerbruket ligger nämligen landets – eller förmodligen norra Europas – bästa korvkiosk. Den öppnades för fem år sedan av Petter Bendelin, korvmästaren som hitintills skapat fler än 500 olika recept och prisats med kunglig medalj. Han gör korv från grunden med ingredienser från ön, mestadels ekologiska. Som exempelvis salsiccia forte toppad med fermenterad fänkål, rucolakräm och kanderad chili.
På menyn hos Gotlands Korvfabriks kiosk finns alltid två olika korvar med kött- eller växtbas med matchande topping samt vanlig varmkorv med hemgjord ketchup och senap. Årets nyhet är en dessertkorv med smak av lokala delikatessen saffranspannkaka som monteras i ett bullbröd. Det går även att köpa med frysta korvar, chark och fabrikens egna miso.
Också i närheten: Populära Favas Foodtruck med mat lagad på schysta råvaror av kocken Fabian Olli Johansson brukar stå parkerad på hans gård i Roma, om det inte är konsert på Krusmyntagården – då är nämligen både Favas och Korvfabrikens vagn på plats och säljer mat.
Läs också: Roadtrip i Sverige: Gotland runt – 30 tips på saker att göra
2. Småland
Överraskningsmat
Utanför Växjö ligger Osaby herrgård, en destination som inte är lämpad för folk med kontrollbehov. Man vet nämligen inte vad som serveras, menyn styrs utefter vad som bönderna runt omkring kan ombesörja köket med. ”Vi som äger stället orkar inte själva med papperslappar fulla med olika val, när vi äter ute säger vi alltid att kocken får bestämma. Så nu får våra gäster ha det så här med”, berättar Nils Hector och tillägger att inte ens bokade bröllop får reda på något matnyttigt i förväg.


Ursprunget på maten är det viktigaste: lokalt, i säsong och helst ekologiskt. På tallriken kan det resultera i ceviche på gös från sjön Åsnen eller en schnitzel på utegris från Anna i Krokvik. Här checkar man in för att bo över och släppa allt vad stadens brus heter och cykla tandem, paddla kajak eller ta en promenad i naturreservatet med picknickkorg (också innehållet i den är en överraskning, men en tårtbit brukar ingå!). Det finns en hemlig badplats som bara tillfälliga besökare får färdbeskrivning till. Söndagar är det drop-in för gäster som inte bor på herrgården att komma och äta.
Också i närheten: Osaby Herrgård drivs av samma krögare som har smått ikoniska Kafé de luxe i Växjö och nya Picknick de luxe, en vegetarisk satsning där alla råvaror kommer från en egen stadsodling, 400 meter från Stortorget.
3. Västergötland
Populär sjöbod på Styrsö
Havskräftor, Västkustens stolthet! De har en självskriven plats på menyn hos Tångbaren på Styrsö, en modern skaldjurskrog som var förra årets stora succé i den här delen av landets skärgård. Varje morgon klockan åtta levereras de svagt rosaskimrande kräftdjuren av Mattias på båten Glittskär.


Tångbaren är pescaterian ut i fingerspetsarna och tillagar sina rätter på det som de lokala fiskarna får upp, det kan vara allt från havskatt till marulk och torsk, men en sak är säker: ”Här finns ingen gammal torr räkmacka, utan det är hög nivå på maten.” Det säger krögaren Mattias Gemborg som själv bor på ön tre hus bort från kocken Måns Backlund som han driver stället med.
I glasen spills naturvin, helst iskallt, krispigt och vitt, för att matcha sjömaten. Gästerna är en salig mix av lokalbor, stugägare, och efter att ordet om Tångbarens förträfflighet spritt sig in till stan förra sommaren så tar sig även göteborgarna ut hit. På egna bryggan finns 15 båtplatser som det är en daglig huggsexa om. Tångbaren har även en delikatessbutik där de jämte fisk och skaldjur faktiskt säljer kvalitetskött, något som tidigare saknades på ön.
Också i närheten: På grannön Donsö ligger det välbesökta kaféet Popsicle.
4. Roslagen
Hajpat med hemmakänsla
Den hajpade restaurangen Cissi & Clara är döpt efter sina ägare och ligger belägen i Torvalla by på Clara Häggkvists familjegård mellan äng och skog i Roslagen. ”Vi är galna i grönsaker, och ju mer man odlar dem, desto mer känner man för dem och kan inte slänga iväg något alls. Men då kan jag fermentera och göra juice av dem istället”, förklarar Clara som planerar för att snart vara helt självförsörjande på just grönt. Hon är en självlärd kock som vurmar för det närodlade. Allt kött kommer exempelvis från granngården Järinge, där också kollegan Cissi Wennström bor.


Tillsammans lagar kockarna upp en kortare avsmakningsmeny som snacks och sedan fem till sex rätter som serveras på övervåningen i en omgjord gammal lada. Ungefär var tredje vecka byts menyn ut, även om en råbiff ofta finns uppskriven. Stället har fått fina recensioner, och bra kommunikationer lockar stockholmarna hitåt. All alkoholfri dryck, som kombucha, görs på plats, vinet är småskaligt producerat, och lokala producenter som Skebo bruksbryggeri och Norrtälje bränneri har en självklar plats i glasen.
Också i närheten: På Norrtälje Bränneri går det att boka provning med guidad tur. Stället har också gårdsförsäljning och sommarkafé med smörrebröd.
Läs också: Jugendvilla i Roslagens skärgård blir nytt badhotell
5. Östergötland
Bubblande vinbutik
Solaris heter druvan som odlas på Särtshöga Vingård där man enligt traditionell metod, alltså samma som man praktiserar i franska distriktet Champagne, gör mousserande vin. Gården var den första i Östergötland att odla vin, efter att inledningsvis ha börjat med äpplen och ciderproduktion som idag fått ge plats för fler druvor. Idag har man cirka 10 000 stockar.


Här checkar gäster in för bokade vingårdspaket med boende i ett av sex rum, vandring i odlingarna och visning av vineriet efterföljt av provning och middag lagad på råvaror som mestadels kommer från trakten. På menyn kan det stå struva med kalixrom, tartar på Vätternröding och glass på fårmjölk från Rykets Gård.
Från nybyggda gårdsbutiken går det med den nya gårdsförsäljningen i ryggen att köpa med sig vin hem men även annat som en hängiven vindrickare kan behöva: glas, proffsig öppnare eller en speciell spottkopp som ägarna Niclas och Anna Albinsson designat tillsammans med den lokala krukmakaren Lerhuset Tåkern. Tänk på att boka med framförhållning.
Också i närheten: Rykets Gård med gårdsbutik och glasskafé.
6. Västerbotten
Vild mat vid Vindeln
Renlav, tallkottar och en bit björn på tallriken, låter det helt åt skogen? Hos restaurangen Wild River, intill den dundrande Vindelälven, vill paret Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren skapa matminnen som är kopplade till platsen, i Vindeln vid Vindelforsarnas naturreservat.
Vi befinner oss en timme norrut med tåg från Umeå i en naturnära miljö dit folk kommer för forsränning, fågelskådning eller vandring längs lederna som slingrar i naturreservatet. I köket anpassar sig Freddy till sommarens mikrosäsonger och vad grönsaksbonden i Strycksele skördar för tillfället. Krögarparet jobbar med cirka 35 olika producenter i närheten, och en viktig del är det viltplockade som Emma hämtar hem från skogen. Just nu tappas också björksaven för att koka björksirap på.


Menyn är fast, sommartid cirka fem rätter. Till hösten går stället ännu mer på djupet med det vilda Västerbotten och serverar bland annat svamp, björn, ren och tjäder. Gäster som inte har hus i närheten brukar bo på Vindelforsarnas Camping hundra meter bort från krogen.
Också i närheten: På Brännland Isciders vinerii Vännäsby utanför Umeå går det att boka in sig för visning och provning.
7. Södermanland
Hitta din inre trädgårdsmästare
Brysselkål, hur växer den egentligen? Frågan ställs av Johnny Andersson, odlande arkitekt och grundare av Osprey Farm som han driver tillsammans med sin fru Ina. Gården är en påminnelse om att inte tappa kontexten kring råvarors hur och var. Japp, det här är ett ställe att åka till för den som vill kanalisera sin inre trädgårdsmästare.

På Osprey odlas grönsaker enligt ”no dig”-principen, och mitt i odlingarna finns ett utekök där det lagas långlunch som enligt Andersson är en sorts hyllning till ”det vilda och det lokala, det omsorgsfullt odlade”. Det dukas upp på långbord mitt i grönsaksodlingen bland blomster och blast.
Namnkunniga kockar som Renée Voltaire, familjen Kersh och Emma Shields kommer också hit för att laga upp lyxiga måltider av växtplatsen, och besökare varvar mat med en skördevandring. På helgerna är det Farmers market med självplock av snittblommor, keramik, lokalt mathantverk och grönsaksförsäljning från gården.
Också i närheten: Bageri Speceri inuti Gula Industrihuset, Stallarholmen.
Läs också: Sund Nergården – Sörmländsk oas för matintresserade
8. Skåne
Bjärehalvön i glaset
Vin med adress, det är något man brukar snacka om i vinvärlden. Det hela handlar om en plats terroir (jordmån) och hur den liksom skiner igenom i ett vin. Så, hur smakar den skånska myllan på Bjärehalvön i dryckesform? Det kan sommelier Daniella Lundh Egenäs berätta mer om under en 75 minuter lång vingårdsvandring på Thora Vingård med efterföljande provning. Här odlar man den i Sverige vanliga druvan solaris men även pinot noir och chardonnay.


I den nya vinbutiken kan man sedan köra en provning av Thora Vingårds viner, äta lite snacks och handla med några buteljer hem. Det stora dragplåstret är restaurang Flora, där Daniella har skapat en dynamisk vinlista med noteringar från olika platser i världen. Självklart finns vin från Thora, men tanken är att väcka en nyfikenhet kring vin med ett brett spann, därav fylls glasen med allt från kaliforniskt till italienskt och skånskt vin. Eller en bordeaux från 2012 som för ovanlighetens skull säljs glasvis utan att det blir ett jättehål i plånboken.
För maten ansvarar kocken Tobias Millqvist. Han är noga med att säga att Flora inte sysslar med fine dining, däremot jobbar han nära traktens bönder med en filosofi om att driva ett ”platsrelaterat kök”. Missa inte: ställets egna verjus och honung.
Också i närheten: Ett av landets mest hajpade öppnanden,Pensionat Furuhem i Båstad, smyger igång verksamheten i sommar. Bakom satsningen står den internationellt kände kocken Magnus Nilsson (som drev Fäviken), Frida Nilsson, Felicia Lawurn och Daniella Rebelo.
Läs också: 6 vingårdar i Sverige som du kan bo på
9. Jämtland
Lanthandel med stjärnglans
Fäviken Magasinet, som drevs av kocken Magnus Nilsson, satte Jämtland på världskartan – inte minst sedan Netflix-dokumentären Chef’s Table ägnade ett helt avsnitt åt Magnus – och därefter strömmade internationella foodisar till ”Fäviken-land”. Michelinkrogen bommade igen 2019, men kvar blev dess charkuterifabrik, Undersåkers, där smått och gott som serverats på Fäviken kunde inhandlas.

I år har stället växt, och utbudet har blivit större. Fävikens Lanthandel är matnördarnas våta dröm med produkter som färska grönsaker från Mällbyn Gård, bröd, chark, hemkärnat smör, kombucha och folköl från Åre Bryggcompani. På sikt hoppas man att Fävikens egen korvkiosk kan göra comeback efter några år i träda.
Också i närheten: Restaurangen Åre Nature Studio i Duved, där råvarorna som tillagas kommer runt husknuten: från egen jakt i skogen och fiskelycka i Gevsjön.
10. Bohuslän
Orust i både gom och öra
Mat och musik hör ihop i allra högsta grad på Slussens Pensionat. Under sommaren bjuds det på konsert så ofta som varje kväll! Och årets snackis är att Tommy Körberg är tillbaka på scenen. Det är också ett ypperligt ställe för att uppleva smaker från Orust med omnejd. I köket hittar vi David Lundqvist som vunnit matlagningstävlingen Årets kock. Faktum är att Slussens pensionat var hans första jobb, det var här han bestämde sig för att bli kock på riktigt, och efter tio år i Stockholms toppkök har han återvänt hit till alltings början. Cirkeln är sluten.


De lokala producenterna är kökets röda tråd och de heter saker som ”Rabarber-Örjan” och ”Must-Martin”. Blåmusslor kommer från Mollösund och mejerivaror från Torp Farm nere vid kyrkan. Glasen fylls av naturvin, och på den alkoholfria sidan gör sommelier Julian Solberg, en av ägarna, mycket själv från grunden. De flesta gäster kör en paketlösning med boende, mat och konsert på ett bräde – och det gäller att vara bokningsredo tidigt, för de mest populära artisterna säljer slut på en nanosekund.
Också i närheten: Tokfamiljära Lådfabriken är en riktig pärla: B&B i en ombyggd fisklådefabrik som är extra trevligt under hummersäsong då det dukas upp på långbord i det öppna köket.
11. Blekinge
Magiska bakverk
Bakverk så goda att folk tar omvägar. Ja, Café Mandeltårtan i utkanten av Ronneby har en sådan effekt på sina stammisar. Mandeltårtan är ett självskrivet lockbete, bakad på ekologiska ägg från Solmarka Gård och spanska mandlar från Valencia. Men så är stället så mycket mer än ett kafé med ekologisk profil.



Under samma paraply ryms surdegsbageri, glasskiosk och urmysiga boendet Villa Flora Viola med 26 rum i lummiga Brunnsparken. Omåttligt populära är också pizza- och naturvinskvällarna i juli, något som rentav lockat hit artisten och foodien Benjamin Ingrosso. Stället öppnades 2011 av Angelica Ragnar, och hon driver det idag tillsammans med sin man Mattias, som lämnade sitt kontorsjobb för att utbilda sig till bagare och fortsätta utveckla företaget som växer varje år.
Glassen i kaféet görs från grunden utan tillsatser och färgämnen med smaker som choklad, vanilj och jordgubbar från Möllekulla Länsmansgård.
Också i närheten: Äggaboden i Gärestad, gårdsbutik och restaurang med säsongsbetonad mat tillagad på lokala råvaror.