Annons
Annons
Kajaker i Doubtful Sound

Doubtful Sound är orört och vackert så det räcker och blir över. Foto: GettyImages

Nya Zeeland

Upptäck Doubtful Sound – ett förhistoriskt fjordlandskap

Det lider ingen brist på magiska naturunder i Nya Zealand. Fjordlandskapet i Milford Sound tillhör ett av landets mest besökta plaster, vill man däremot uppleva mer natur och färre turister ska man bege sig till intilliggande Doubtful Sound.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-12 Uppdaterad 2023-07-23

Nya Zeelands Sydö är ett Disneyland för naturälskare och adrenalinjunkys. Här finns höga bergstoppar, vilda forsar, långa sandstränder, vinregioner och isolerade nationalparker – som Fiordland National Park söder om Queenstown. Ett magiskt fjordlandskap som för tankarna till fiktiva Jurassic Park.

Här finns de båda fjordlandskapen Milford och Doubtful Sound. Milford är den med populära och tillgängliga – här finns hotell och vandrarhem, flertalet kajak- och båtföretag och vandringsmöjligheter. Bland annat går Nya Zeelands mest kända vandringsled, som tar fyra dagar att fullborda, till Milford Sound – leden är oerhört populär och man måste boka månader i förväg för att få plats.

Fjord i Nya Zeeland
Förhistoriska var ordet! Foto: GettyImages
Kom nära vattenfallen med båtturen. Timo Volz/Unsplash

För att besöka Doubful Sound måste man åka med en båttur som kostar lite mer än de som trafikerar vattnet i Milford Sound. Hit går olika sorters resor såsom dagsturer med båt, övernattningsresor och kajakturer. En av de vanliga dagsturerna är med Real Journeys som plockar upp folk i de omkringliggande städerna Queenstown, Te Anau och Manapouri. Från Manapouri kan man promenera till samlingsplatsen vid hamnen.

Först går resan över Lake Manapouri. Kaptenen berättar om sjön och naturen runt omkring, kör nära bergssluttningarna och pekar ut intressanta naturfenomen och växter. Var beredd på lågt hängande moln. Här regnar det nämligen två av tre dagar. På andra sidan sjön väntar bussar som tar en till fjordens början. Vägen är Nya Zeelands dyraste och byggdes för att förenkla resan över bergsmassivet till Doubtful Sound. Längst resan syns flertalet små vattenfall, Kea papegojor och den subtropiska skogen är djup och mörk.

Doubtful Sound är majestätiskt och orört. Den brittiska kommendörkapten och upptäcktsresanden Kapten Cook anlände hit, men valde att fort lätta ankar och segla vidare när de attackerades av hungriga sandflugor. Sedan dess har fjordarna varit orörda och den förhistoriska omgivningen intakt. Skygga delfiner leker i vattnet medan sälarna tar det lugnt vid fjordens mynning där havet tar vid och vindarna busar.

Som taget ur en film. Foto: GettyImages
Nästintill omöjligt att fånga omgivningen på bild! Foto: GettyImages

Det kommer vara en ständig kamp med kameran men det är väl värt de där extra slantarna som gör att det är färre turister i omlopp och mer orörd natur.

För den som vill vandra kan man ta in på Deep Cove Hostel och välja mellan fyra korta vandringsleder som alla börjar och slutar vid vandrarhemmet.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-04-12
Nya ZeelandDjur & naturRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen