Annons
Annons
Wellington är Nya Zeelands lilla coola huvudstad. Foto: Getty Images

Wellington är Nya Zeelands lilla coola huvudstad. Foto: Getty Images

Nya Zeeland

Därför älskar man Wellington – Nya Zeelands sköna lilla huvudstad

Auckland är kanske Nya Zeelands största stad men huvudstaden Wellington har något alldeles speciellt. Här är 9 anledningar varför man älskar Wellington.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-18 Uppdaterad 2021-12-15

1. Bästa läget i landet

Wellington är beläget mitt i landet om man ser till hela Nya Zeeland och båda öarna. Endast en kort färjeresa söderut finns Sydön och det världen lärt känna som Middle Earth från Sagan om Ringen filmerna. Kring huvudstaden finns även många av Nordöns bästa platser. Den västra kustremsan är en fröjd och sträcker sig ända upp till underbara Paekakariki. En timmes bilfärd österut ligger det pittoreska vindistriktet Martinboroug där man kan cykla mellan gårdar och vinkällare.

Cabelcar som åker uppför banan i Wellington
Wellington Cable Car började köras 1902 och erbjuder panoramautsikt över staden. Foto: Getty Images

2. Litet men stort

Om något är Wellingtonborna enormt innovativa och det syns att de älskar sin stad. I jämförelse med Auckland, som är Nya Zeelands största stad, är invånarna i Wellington lite mer opretansiösa. Och medan Auckland sålt sig till industriernas belåtenhet och belamrat hela hamnen med fula containrar och byggen har Wellington låtit en stor del av den central hamnen bli en del av stadslivet. Här finns restauranger, kaféer, museum, urbana badplatser, marknader och promenadsträckor. Stadskärnan må vara liten men med ett stort hjärta.

Downtown Wellington med fem personer och en hund
Wellingtons hamn är en levande hub för invånarna och turister. Foto: Helle Kikerpuu
Gatukonst i Wellington
Gatumålningar. Foto: Helle Kikerpuu

3. Mat och dryck

Wellington har alla slags restauranger och barer en kan önska sig. Här serveras mat från alla delar av världen, det finns billiga hak och lyxkrogar med utsikt över havet, hipsterkaféer, en chokladfabrik och mängder av mysiga och coola barer.

Egmont Eatery

Här äter man väldigt gott! Ingredienserna och kombinationerna är ibland enkla men alltid eftertänksamma och vällagade. Dela på mindre rätter eller slå på stort på egen hand. De har frukost, lunch och middag och en riktigt vass personal. Från att ha varit en gammal parkeringsplats har restaurangen flippat på myntet och är idag finns här ett stilrent krypin för den hungrige och törstige. Missa inte deras ypperliga cocktails.

House of dumplings

Det här lilla stället har låtit fantasin och smakrikedomen ta över när de utformade sin meny. De flesta ingredienserna är producerade lokalt, köttet kommer från frigående djur och restaurangen försöker på alla sätt tänka på återvinning och miljön i stort. Förutom att tillaga utsökta dumplings erbjuder även restaurangen kurser för den som vill lära sig tillaga egna dumplings.

The Arborist

Den här takbaren är i en klass för sig själv. Den är underhållande, urban, serverar goda drinkar och en varm sommardag är det en perfekt oas för solsökande lokalbor och någon liten turist som hittat dit. Ta hissen högst upp i hotellet bredvid baren på gatunivå, gå upp för en trappa och slå dig ner i en soffa eller saccosäck och njut av stillheten bland hustaken. Ta för dig av solkrämen och hattarna som erbjuds för minskad bränna.

The Rogue and Vagabond

Inte konstigt att den här baren faller Vagabond i smaken! The Rogue and Vagabond är på många sätt stadens hjärta. Baren är beläget precis vid Cuba Street, stadens ådra, och är öppet långt in på natten. Njut av livemusiken, stämningen och de goda lokala ölerna.

Vagabond bar i Wellington
En bar för vagabonder. Foto: Helle Kikerpuu

4. Marknader

Det finns en mängd olika marknader i Wellington. Allt ifrån den ständiga hamnmarknaden, den klassiska Farmers Market och The Underground Market där nya och etablerade designers och hantverkare säljer sina prylar tillsammans med bagare och kockar som håller blodsockret på god nivå. Men missa inte Wellington Night Market på fredagar och lördagar. Här är gatumaten det centrala och wow – vilka smaker. Det är kul, gott och gemytligt – Wellington i ett nötskal.

Matmarknad. Nudlar med pinnar på sidan.
Matmarknaden Wellington Night Market bjussar på bra stämning och god mat. Foto: Helle Kikerpuu

5. Film i Wellywood

OK, det är inte Hollywood, men banne mig det är nästan lika bra. Peter Jackson och Sagan om Ringen har nästan tredubblade turistnäringen sen Härskarringen hade premiär. Idag är ”Wellywood” en av världens snabbast växande filmindustrier. Besöka Weta Workshop som skapat världar och rekvisita för Sagan om Ringen, The Hobbit, Narnia, Avatar, Tintin, Mad Max, Xena: Warrior Princess och King Kong (från 2005) för att nämna några. Det finns även en hel del inspelningsplatser att besöka runt omkring Wellington.

Hobbitfötter på Weta Workshop
Bilbos fötter . Foto: Helle Kikerpuu
King Kong docka
King Kong. Foto: Helle Kikerpuu

6. Innovativt nationalmuseum

Te Papa Tongarewa är Nya Zeelands nationalmuseum och det är absolut värt ett besök. Förutom att det är gratis finns det flera våningar av otroligt innovativa utställningar. Här ges utrymme för den maoriska kulturen och på ett ärligt och rakt sätt beskrivs det hur landet förändrats, på gott och ont, sedan Européerna bosatte sig i landet.

Tillsammans med Weta Workshop, som bland annat arbetat med Sagan om Ringen filmerna, har museet en tillfällig utställning vid namn Gallipoli: The scale of our war. Den är kvar fram till april 2022. På det mest gripande sätt får man följa öden under första världskriget i Gallipoli. Kriget ges en djupare dimension genom ljud, berättelser, filmer och enorma mänskliga dockor som Weta Workshop gjort. Man blir mäkta gråtmild. No more war!

Stor bläckfisk på nationalmuseet i Wellington Nya Zeeland
Utomjording eller bäckfisk på Te Papa Tongarewa? Foto: Helle Kikerpuu
Tre dockor på nationalmuseet i Wellington
Gallipoli: The scale of our war är kvar fram till april 2022. Foto: Helle Kikerpuu

7. Vinnande choklad

Wellington Chocolate Factory gör god och ekologisk choklad som man bara måste trycka i sig. Konceptet är från böna till produkt: ägarna av Chocolate Factory möter alla bönder personligen som de köper kakaobönor av och de använder sig av metoder som sträcker sig tillbaka till 1800-talet för att rensa, rosta och tillverka chokladen. Pappret till de olika chokladsorterna designas av både kända och oetablerade formgivare. Det är en fröjd för ögonen och smaken. Missa inte att besöka deras lilla fabrik mitt i stan.

8. Kraften i craft beer

Om det är något som exploderat världen över de senaste åren är det ölbryggeriets makeri. Och det har inte undgått Wellington på något sätt. Medan landet har flera otroliga vindistrikt som vinner internationell mark, så har ölen fått ett nationellt uppvaknande. Garage Project (finns att hitta på svenska Sytembolaget då och då) är en absolut favorit. Från att ha varit ett ”nanobryggeri” har de vuxit i omfång och liter, men utan att förlora det som gör deras öl så fantastisk – risktagandet och fantasin. Varför inte prova deras galna ostron-stout Cabbages & Kings.

Garage i Wellington där man brygger öl
Garage Project. På andra sidan gatan ligger deras schyssta bar. Foto: Helle Kikerpuu
Därför älskar man Wellington – Nya Zeelands sköna lilla huvudstad
”Choose your poison”. Foto: Helle Kikerpuu

9. Den goda stämningen

Wellington är folket och folket gör Wellington. Det finns liksom ingen brytpunkt mellan dessa. Ingen skarv som går emellan staden och invånarna. Wellington må vara mindre än Auckland, men hjärtat är definitivt större. Här är det ingen snobbhet som tar över och får en att vilja resa vidare i landet, det finns ingen prestige i storhet eller antal. Istället finns det mycket vänlighet och öppenhet. En perfekt huvudstad i ett land som Nya Zeeland.

Vinguide: De bästa ekogårdarna att upptäcka i Nya Zeeland

Nya regler: svenskar måste ha inresetillstånd till Nya Zeeland

Quiz: Hur bra koll har du på världskända monument?


Text: Helle Kikerpuu • 2019-10-18
Nya ZeelandRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen