Annons
Annons

Nya-Zeeland-fråga

Restips

Bästa tipsen för resa till Nya Zeeland med 3-åring?

Läsarfråga från Instagram: "Jag ska resa med min mamma och mitt 3-åriga barn till Nya Zeeland i 3 veckor. Vad är era bästa tips. Och hur ska jag vi ta oss runt?" Vagabonds Nya Zeelandsfrälsta digitala redaktör svarar...

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-22 Uppdaterad 2024-06-24

Där finns det så enormt mycket att se och göra i Nya Zeeland. Med bil kommer man verkligen överallt och det är det bästa alternativet om man vill upptäcka mer än vad man ser från turistområdena. Jag älskar att åka tåg och föredrar det transportsättet nu för tiden, men tågtrafiken i Nya Zeeland är tyvärr inte speciellt utbyggd.

Det finns bara fem långväga passagerarrutter. På nordön är det Capital Connection mellan Wellington och Palmerston North, Northern Explorer mellan Auckland och Wellington och Te Huia mellan Hamilton och Auckland Strand. På sydön är det Coastal Pacific mellan Picton och Christchurch, TranzAlpine mellan Christchurch och Greymouth (väldigt vacker om man vill se lite av Sydöns berg och natur utan att resa längre söderut). Men bussar går överallt och kan kombineras med tåg.

Satsa på Sydön

Jag säger alltid att man ska satsa mest tid på att upptäcka Sydön. Här finns en föränderlig natur med mycket att se och göra. Även för en liten 3-åring. Upptäck nationalparken Abel Tasman som består av kustområden med sandiga stränder, klippor, skogklädda berg och våtmarker. Man kan ta en båten till en strand, vandra till en annan och bli upplockad där. Intilliggande Golden Bay är mysigt med små byar, kreativa hippies och ännu ett naturområde, Farewell Spit.

Det finns många sätt att upptäcka nationalparken Abel Tasman på. Kombinera gärna båt och vandring. Foto: GettyImages

Sydöns norra skärgård, Marlborough Sounds, är också vacker med vandringsleder och mycket orörd natur.

Hela sydöns västkust är vacker med dramatiska stränder, subtropisk skog, glaciärer. Kan vara lite svårt att upptäcka med 3-åring – men det beror på familjen och vad man kan och vill. Beger man sig ner för västkusten kan man stanna till vid Punakaiki. Här kan man bada i havet på den långa sandstranden och vill man åt lugnare vatten finns en lagun där floden Punakaiki River mynnar ut i havet.

Läs mer: Sköna Punakaiki – Nya Zeelands bäst bevarade hemlighet

Wanaka är en liten söt stad med strand och makalösa vyer över bergen, man kan alltså gott och väl stanna i staden och samtidigt uppleva naturen. Och så finns Puzzling World för lite större barn, men en 3-åring kan säkert också ha kul.

Queenstown är vacker och kul, men mest en turistbas för olika extremsporter och unga backpackers som fester. Istället finns Fiordland med populära Milford Sounds där man kan åka ut med båtar i sunden för vackra vyer.

TIPS! Flyg till Queenstown eller Christchurch på Sydön och beta dig uppför Sydön till Nordön.

Ta båten ut i Milford Sound. Ikoniska vyer och en 3-åring kan upptäcka båda naturen, båten och kanske en medtagen leksak att underhålla sig med. Foto: GettyImages

Nordön – städer och stränder

På Nordön rekommenderar jag varmt halvön Coromandel. Här finns massor med härliga stränder, bland annat stora och familjevänliga Hahei Beach. Även norr om Auckland finns många vackra orter och bra badstränder.

Av de större städerna som finns på Nordön skulle jag säga att Wellington är bäst, speciellt för en barnfamilj. Staden, som är huvudstad, är lite mindre än Auckland, men mysig och enkel att upptäcka. Och det finns en hel del att göra. Här finns nationalmuseet Te Papa, ett kul hamnområde, en mysig stadskärna med chokladfabrik (alltid uppskattat av barn) och så kan man ta bergsbanan Wellington Cable Car upp till botaniska trädgården för fina utsikter.

Vy från Mount Victoria. Ta en paus från naturupplevelserna och upptäck huvudstaden Wellington. Foto: GettyImages

Läs mer: Därför älskar man Wellington – Nya Zeelands sköna lilla huvudstad

Rotorua kan vara kul med all sin geotermisk aktivitet med gejsrar och heta svavelhaltiga lerkällor i olika färger, men det luktar ju väldigt illa ibland. Kan i och för sig vara en kul grej för en 3-åring. Att det luktar prutt!

Hoppas det kan inspirerar er lite. Läs mer från Nya Zeeland!


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-22
Restipsfrågareseexperterna

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen